Sdružení italských advokátů Camere Penali del Diritto Europeo e Internazionale (Komora odborníků pro evropské trestní právo) vystoupilo proti prodlužování a rozšiřování protiruských sankcí, zejména na pozadí sílící pandemie koronaviru, prohlásil vedoucí této organizace Alexandro Maria Tirelli. (Foto: Pexels)

„Naše pozice je proti sankcím, jejich zpřísnění a vyostření obchodních a politických vztahů s Ruskem: v tomto ovzduší utrpí Itálie největší škody,“ podotkl.

Sdružení se dříve obrátilo na ruské vedení s prosbou poslat na jih Itálie humanitární náklad z lékařských roušek pro boj proti šíření koronaviru.

Podle Tirelliho slov se skládá jeho organizace ze stovky předních odborníků v oblasti extradice a mezinárodního trestního práva. Je součástí celonárodního svazu advokátů, kteří pracují s trestními řízeními.

„Sankce proti Rusku jsou nesprávnou volbou, a jako trest za to ztrácíme od roku 2014 asi tři miliardy dolarů (76,22 miliard Kč) ročně. Nejvíce tím utrpěly italské společnosti, zemědělským sektorem počínaje a konče módními návrháři.  A s odvetnými opatřeními se bude tento scénář stále více zhoršovat,“ řekl Tirelli.

Podle jeho slov sankce a odvetné embargo stály italské společnosti přes deset miliard eur (271,9 miliard Kč) ztracených prodejů.

„Chceme a žádáme autonomii na EU v provádění mezinárodní politiky a možnosti si volit samostatně naše obchodní partnery,“ dodal Tirelli.

Za této situace je příznačné rozhodnutí Francie pozastavit platnost Schengenské dohody.

„Paříž a Berlín přijímají rozhodnutí, která chtějí. Kdyby to udělala Itálie, byla by za to potrestána,“ tvrdí Tirelli.
Italští advokáti jsou přesvědčeni, že ekonomicky ani geopoliticky nezíská Evropa nic tím, že Rusko bude i nadále jejím nepřítelem.

„Sankce jsou v tomto smyslu dvojbřitkým mečem, který zasahuje jak ty, kdo je zavedli, tak i ty, proti komu byly zavedeny. Znovu staví bariéry, i když jen ekonomické, které mohou obrátit dějiny zpět. To je perspektiva, v níž může slabá Evropa a zejména Itálie jenom prohrát,“ soudí právník.