Rusko a Čína zkoumají na úrovni pracovní skupiny možnost součinnosti při vytvoření základen na Měsíci, oznámil Sputniku zdroj v raketovém a kosmickém odvětví. (Foto: Pixnio)

„Projednávají se různé varianty podobné součinnosti: zřízení společné základny, anebo měsíčních základen stojících vedle sebe. Stupeň integrace v rámci těchto přístupů je předmětem dalšího jednání,“ řekl spolubesedník agentury.

Podle jeho slov se plánuje tuto otázku projednat na jednom z příštích zasedání rady Ruské akademie věd pro vesmír. Základem budou přistávací moduly, které plánují obě strany poslat na Měsíc v nejbližších letech.

Roskosmos dříve oznámil, že v rámci dvoustranných dohod vybere ruský orbitální přístroj Luna-26 místa pro budoucí přistání čínských přístrojů na povrch Měsíce. Kromě toho v rámci dosažených dohod prozkoumají Rusko a Čína možnost instalace vědeckého zařízení na přístroje Luna-26 a Čchang-e 7, a také provádění společných kosmických experimentů. Kromě toho založí Moskva a Peking sjednocenou databázi pro výzkum Měsíce a dálného vesmíru.

V roce 2021 má Rusko poslat na Měsíc přistávací stanici Luna-25, v roce 2024 – orbitální stanici Luna-26, a v roce 2025 – přistávací stanici Luna-27. Vývoj těchto stanic byl zařazen do platného Federálního kosmického programu do roku 2025.

Kromě toho v letech 2027 a 2028 se plánuje poslat na Měsíc těžkou přistávací stanici Luna-28 pro odběr vzorků hornin a jejich dopravu na Zemi, a také stanici Luna-29 pro přepravu těžkého měsíčního vozíku. Tento projekt nebyl zatím zařazen do žádného programu.