Premiér Andrej Babiš během dnešní tiskové konference prohlásil, že od pondělí Česká republika zavírá hranice.

Českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů bude zakázáno vycestování z území ČR. Vláda též zavřela hranice pro cizince přijíždějící ze zahraničí.

„Zavádíme a nařizujeme v účinnosti od 16. března 0:00 zákaz vstupu pro všechny cizince s výjimkou cizinců s přechodným nebo trvalým pobytem. Vláda rozhodla, že zakazuje občanům ČR a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem vycestovat z území ČR,” řekl v pátek premiér.

„Je to velmi tvrdé opatření, ale může zásadním způsobem přispět k zamezení šíření koronaviru,” doplnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Seznam výjimek z omezení cestování je uveden na stránkách Ministerstva vnitra ČR. Jsou tam například řidiči kamionů, autobusů, vlaků či příslušníci záchranných sborů.

Vláda nově nařídila povinnou karanténu pro všechny, kteří se vrátí ze zemí, do nichž byl v rámci nouzového stavu zakázán vstup (Čína, Jižní Korea, Írán a Itálie, nově: Španělsko, Rakousko, Německo, Norsko, Švédsko, Francie, Belgie, Nizozemsko, Dánsko, Velká Británie a Švýcarsko).

Na lidi, kterých se týkají výjimky a pracují například v příhraničí do vzdálenosti 50 kilometrů, se nařízení o karanténě nevztahuje.

Od soboty též začne platit zákaz prodeje na tržnicích, zákaz návštěv ve věznicích, zavřít musí denní stacionáře.

Už dříve vláda zakázala akce pro více než 30 lidí, vstup na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií.

Ve 20:00 také začne platit zákaz vstupu do restaurací, zastavit se musí také stravovací služby v nákupních centrech.