Lékař rakouské kliniky Nikolaj Korpan odhalil podrobnosti možné otravy rtutí bývalého generálního prokurátora Ukrajiny Viktora Šokina. (Foto: : 112.ua)

Ten byl propuštěn ze své funkce v dubnu 2016 po výzvě amerického viceprezidenta Joe Bidena tehdejšímu ukrajinskému vůdci Petro Porošenkovi. S odkazem na materiál "Ukrajinské zprávy" to uvedla lenta.ru.

Celá záležitost vrhá podivné světlo na americko-ukrajinské vztahy a především na Joe Bidena, možného protikandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách. A pokud si to světlo domyslíme, tak z něj mrazí.

Hladiny rtuti v Šokinově krvi po lékařských prohlídkách na podzim roku 2019 byly fatální. Korpan prohlásil, že jeho pacient utrpěl kvůli otravě dvě srdeční zástavy.

Současně se podle ošetřujícího lékaře generálního prokurátora začaly objevovat příznaky, které mohly vést k smrti, zejména porušení bílé a červené krevní formy jako u pacienta s rakovinou nebo jako při chemoterapii.

Korpan zdůraznil, že vzhledem k tomu, že otrava rtutí je v Rakousku, kde se Šokin léčil, vzácným případem, nebyly nalezeny žádná protipřípravky. Musely být doručeny z Německa. V tuto chvíli poznamenal, že hladiny rtuti v Šokinově krvi se nevrátily k normálu.

Šokin dříve uvedl, že má podezření, že se Joe Biden zapojil do pokusu o atentát v září 2019, kdy byl generální prokurátor otráven rtutí. A to během svého pobytu v Řecku. Tvrdil také, že pod tlakem Spojených států byl nucen ukončit vyšetřování nezákonných činností ukrajinské ropné a plynárenské společnosti Burisma, v níž pracoval syn Joe Bidena.

V lednu 2018 se Biden Sr. pochlubil, že v roce 2016 byl Šokin vyhozen právě kvůli jeho zásahu. Podle slov politika na příkaz tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy vyhrožoval Porošenkovi, že USA neposkytnou Kyjevu úvěrovou záruku ve výši 1 miliardy dolarů, a poté byl generální prokurátor propuštěn.

Případ Bidenovy role v možné korupční činnosti jeho syna na Ukrajině, a snaha o vyšetření tohoto případu se stala středobodem neúspěšného impeachmentu prezidenta USA Donalda Trumpa.

Zdroj: pz.czlenta.ru