Důsledky migrační krize a hospodářské potíže eurozóny budou hlavními problémy příštího roku, se kterými se bude muset Evropská unie potýkat. Prohlásil to maďarský premiér Viktor Orbán, který obvinil amerického finančníka George Sorose z cílené podpory migrace. (Foto: Flickr)

Orbán v rozhovoru pro list Magyar Nemzet zhodnotil hlavní výzvy, kterým v novém roce bude muset čelit Evropská unie.

„Každý inteligentní člověk ví, že rok 2020 bude pro Evropu těžkým rokem. V Bruselu udělali dvě vážné chyby. Jednou z nich bylo přijímání migrantů a druhou bylo narušení evropské hospodářské politiky,“ prohlásil.

Za hlavní problém přitom označil migraci, jež bude ohrožovat Evropu v celém následujícím desetiletí. Maďarský premiér poukázal i na demografické změny, které probíhají v zemích, kde se většina migrantů usídlila.

„V západních zemích, kde byli migranti přijati, se muslimská populace z roku na rok zvyšuje a křesťanská populace klesá,“ řekl.

Maďarský lídr zkritizoval také některé členské země a Evropskou komisi, jež neakceptují maďarskou politiku omezování migrace a podpory rodiny. Budapešť namísto hromadné migrace prosazuje zvyšování porodnosti.

V rámci této politiky maďarské manželské páry mohou zažádat o půjčku ve výši 765 tisíc korun, která je odpuštěna v případě narození třetího dítěte.

„Brusel neustále útočí na naši legislativu, která garantuje ochranu našich hranic, aniž by přispěl jediný halíř na naši hraniční zeď,“ obořil se Orbán na Evropskou komisi.

Migrační politiku podle Orbána podporuje americký finančník George Soros prostřednictvím neziskových organizací. Jeho cílem je zcela přeformátovat Evropu a zničit národní státy.

„Sorosova síť dosahuje bodu, ve kterém chce změnit Evropu na kontinent smíšených kultur, možná i odstranění národních států. Budou nadále usilovat o tento plán a budou využívat všechny své nástroje,“ upozornil maďarský premiér.

Na začátku tohoto roku maďarská vláda spustila kampaň, která byla namířena proti Sorosovi a tehdejšímu předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi.

V ní se tvrdilo, že masová migrace do Evropy je promyšleným plánem na podkopání suverenity Maďarska a dalších zemí EU.

Evropská komise se proti této kampani ostře ohradila. Na svých stránkách zveřejnila materiál, ve kterém vyvrací obvinění maďarské vlády.

„Tvrzení maďarské vlády jsou v nejhorším případě zcela mylná a v nejlepším případě velmi zavádějící,“ uvedla Komise. „A žádné z nich nemá co do činění s Georgem Sorosem,“ tvrdí.

Zdroj:  magyarnemzet.hu