Na Ministerstvu obrany Ruska okomentovali prohlášení šéfa Pentagonu o zachování skupiny amerických vojáků na východě Sýrie, údajně „aby bylo zabráněno přístupu IS k ropným polím“.

„Prohlášení šéfa Pentagonu Marka Espera o jakési nutnosti zachování skupiny amerických vojsk na východě Sýrie ‚pro ochranu ropných polí před teroristy IS by nemělo vyvolávat rozpaky,“ uvedl oficiální mluvčí Ministerstva obrany Ruska generálmajor Igor Konašenkov.

Mezinárodní státní banditismus

Zdůraznil, že všechny zásoby uhlovodíkových surovin a jiných užitkových nerostů na území Syrské arabské republiky nepatří teroristům IS, a tím spíše „americkým ochráncům před teroristy IS“, nýbrž výhradně Syrské arabské republice.

Konašenkov dodal, že ani v mezinárodním právu, ani v samotném americkém zákonodárství – nikde není a nemůže být ani jeden zákonný úkol pro americká vojska na ochranu syrských zásob uhlovodíkových surovin před samotnou Sýrií a jejím lidem.

„A proto všechno, co nyní dělá Washington – dobytí a udržování pod svou ozbrojenou kontrolou ropných polí na východě Sýrie – je prostě  mezinárodním státním banditismem,“ prohlásil.

Skutečná příčina počínaní Spojených států

„Skutečná příčina této nezákonné činnosti USA v Sýrii je vzdálena Washingtonem vyhlašovaným ideálům svobody a heslům boje proti terorismu. Jak svědčí snímky kosmické rozvědky MO RF, jak před rozdrcením teroristů IS za Eufratem, tak i po něm se syrská ropa pod spolehlivou ochranou amerických vojáků aktivně těžila a posílala ve velkém množství za hranice Sýrie pro zpracování,“ prohlásil Konašenkov.

Rovněž poukázal, že Washington oficiálně vyhlásil sankce na dodávky ropných výrobků do Sýrie, které platí nejen pro americké společnosti, ale i pro jakékoli jiné.

„Pod ochranou amerických vojáků a příslušníků soukromých vojenských společností se posílají autocisterny z ropných polí ve východní Sýrii tajně do jiných zemí. V případě jakéhokoli útoku na takovou autokolonu se na její ochranu ihned nasazují speciální jednotky a bojové letectvo USA. Mimochodem i samotná těžba ropy se provádí za pomoci zařízení, které bylo dodáno předními západními korporacemi nehledě na všechny americké sankce,“ dodal.

Pobřežní závod na těžbu ropy Mayadin

Vojenská technika

Vojenská technika u al-Omar

Situace v Sýrii. Ropa

Sběrná stanice ropy Daman

Kolik USA vydělávají na pašovaní syrské ropy?

Jak uvedl Konašenkov, vývoz ropy realizuje společnost Sadcab, kterou kontrolují USA, a která byla založena při takzvané Autonomní administrativě Východní Sýrie. Příjmy z pašování syrské ropy přicházejí prostřednictvím brokerských společností, které s touto administrativou spolupracují, na konta amerických soukromých vojenských společností a tajných služeb USA.

„S ohledem na to, že cena jednoho barelu pašované syrské ropy činí 38 USD, přesahuje roční příjem z tohoto „soukromého byznysu“ amerických státních služeb  30 milionů dolarů.

Kvůli takovému nepřetržitému, nekontrolovanému a nezdaněnému finančnímu proudu bude vedení Pentagonu a Langley ochotno chránit a bránit ropné vrty v Sýrii před mýtickými „tajnými buňkami IS“ donekonečna,“ uzavřel celou věc generálmajor.

Ochrana ropných polí na severovýchodě Sýrie 

Pentagon dříve tento týden oznámil, že má v plánu poslat dodatečné síly na severovýchod Sýrie na ochranu nalezišť ropy před bojovníky teroristické organizace Islámský stát.

„USA hodlají posílit své pozice za koordinace s partnery z SDF (Syrských demokratických sil) na severovýchodě Sýrie dodatečnými vojenskými silami a prostředky a nepřipustí, aby se tato naleziště ropy znovu dostala do rukou IS* nebo jiných hráčů, kteří situaci destabilizují,“ řekl v rozhovoru pro Sputnik mluvčí tohoto rezortu.

Zdroj: snews.com