Tým výzkumníků z Harvardské univerzity v USA zjistil, jaký vliv má syrová zelenina na funkci střev. S jejich závěry se dá seznámit v článku uveřejněném v časopisu Nature Microbiology. (Foto: Needpix)

Autoři výzkumu zjistili, že konzumace zeleniny bez tepelného zpracování má řadu negativních následků pro trávení.

Tyto potraviny ničí užitečné bakterie, které pomáhají organismu v trávení a přispívají k posílení imunity.

Průzkum byl proveden na laboratorních hlodavcích. Živočichy rozdělili na čtyři skupiny, z nichž každá měla vlastní krmivo.

V prvních dvou skupinách to bylo syrové maso a sladké brambory. Ve třetí a čtvrté skupině krmili hlodavce stejnými potravinami, ale vařenými, smaženými, nebo dušenými.

Výsledky pokusu svědčí o tom, že zvířata, která požívala zpracovanou zeleninu, měla velmi odlišnou mikroflóru, protože syrové potraviny ničily užitečné bakterie, kdežto ty tepelně zpracované naopak pomáhaly jejich strávení.

Později zopakovali vědci tento pokus na lidech. Vliv syrové zeleniny na organismus byl stejný.

Po zanalyzování rozdílů dospěli vědci k závěru, že syrová zelenina ničí užitečné bakterie ve střevech, a naopak tepelně zpracovaná působí pozitivně na mikroflóru.

Již předtím bylo známo, že lidský organismus stráví nejhůř husí a kachní maso, a také jehněčí a vepřové, avšak hodně záleží na způsobu přípravy a na tom, jak často konzumujeme tyto potraviny.

Například maso se zeleninou uvařené v páře tráví člověk mnohem lépe než ražniči obsahující částice kouře a kancerogenní látky.

Zdroj:  nature.com