Saúdský rodinný terapeut a psycholog Khaled al-Sakabi publikoval video o správném bití manželky. O tom ve středu, 11. května, informuje The Independent. Své video začíná slovy o tom, že „otázka bití manželky je velmi složitá a nejednoznačná a nezkušené na této cestě čeká mnoho nebezpečí". Lékař ovšem okamžitě dodává: „Pokud to bude vůle Alláha, tak projedeme po tomto mostě, aniž bychom spadli."

Al-Sakabi domlouvá posluchačům, že bít manželku je třeba pro to, aby ji naučili správnému chování. Podle jeho slov je nutné to dělat bez hněvu a vzteku „za dodržení pravidel islámu". Nelze používat tyče nebo ostré předměty, ale připouští se použití misvaky (speciálního kartáče pro čištění zubů, který se vyrábí z větve stromu arak) nebo pletence poskládaného z kapesníku.

„Je smutné, že mnoho manželů používá tyče," rmoutí se autor. „Vždyť cílem je, aby manželka pochopila, že neměla pravdu ve vztahu k muži." K tomu, ujišťuje al-Sakabi, je nutné před vykonáním trestu připomenout ženě její práva a povinnosti ve spojení s vůlí Alláha.

„Bohužel, mnohé manželky se nyní chtějí cítit rovny mužům. To je velmi vážný problém," myslí si terapeut.

Ženy v Saúdské Arábii jsou velmi omezeny ve svých právech. Konkrétně mají zakázáno řídit auto a muži mají poslední slovo v takových věcech jako manželství, cestování nebo přístupu k vyššímu vzdělání.