Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová se proslavila tím, že i přes zákaz prolomila italskou blokádu a se svou lodí přistála na italském ostrově Lampedusa. Nyní kapitánka získává na věhlasu i mezi politickou levicí.

Carola Racketeová, která je v Itálii vyšetřovaná za porušení zákazu vplout do místních vod s africkými migranty, bude ve Francii vyznamenána nejvyšším vyznamenáním francouzské metropole. Navíc Stranou evropské levice byla pozvána na půdu Evropského parlamentu. Známý spisovatel Maria Vargas Llose dokonce navrhuje, že by Racketová měla obdržet Nobelovu cenu míru.

Starostka Francie Anne Hidalgová ze Socialistické strany uvedla, že společně s další aktivistkou Piou Klempovou obdrží Racketeová nejvyšší pařížské vyznamenání, kterým je medaile města Paříže. Zástupce starostky Patrick Klugman uvedl, že organizace jako SOS Méditerranéé a Sea Watch dělají Paříž hrdou a nutí ji k pokračování v boji proti nečinnosti evropských vlád v otázce migrantů.

„Carola Racketeová a Pia Klempová jsou symboly boje. Podporuje ty evropské hodnoty, ke kterým město Paříž vzhlíží a žádá kontinent, aby jim zůstal věrný,“ uvedl Klugman.

Italský server Reppublica navíc uvádí, že Racketeová by se také měla dočkat vystoupení na půdě Evropského parlamentu. Tam ji pozvala Strana evropské levice, do které patří i česká KSČM.

Mnoholeté vězení a milionová pokuta za pašeráctví

Záchranná loď Sea-Watch 3 nalodila 12. června u libyjských břehů 53 migrantů v nouzi. Ačkoli kapitánka dostala nabídku bezpečného přistání od přístavu v Tripolisu, vydala se na sever k italským břehům. Nezisková organizace toto rozhodnutí motivovala tím, že Tripolis, o který svádí boj polní maršál Chalífa Haftar a mezinárodně uznaná vláda Faíze Sarrádže, není bezpečné místo.

Podle Salviniho se toto jednání podobá skutečnému únosu z politických důvodů. Italské úřady povolily vstup na pevninu pouze 13 lidem na palubě, zejména dětem, těhotným ženám a osobám s vážnými zdravotními problémy.

Salvini zdůraznil, že bude prosazovat zabavení lodi a zatčení posádky. Kapitánce, kterou zatkla policie, hrozí trest až 15 let vězení a pokuta 50 tisíc eur (1,3 milionu korun).

Mladá kapitánka proti Salvinimu

Prohlášení italského ministra zahraničí přišlo několik týdnů poté, co 31letá německá kapitánka prolomila italskou blokádu a se svou lodí Sea-Watch 3, se 40 zachráněnými uprchlíky na palubě, vplula do přístavu italského ostrova Lampedusa.

Kapitánku Carol Racketeovou vyšetřují italské úřady za možné napomáhání nelegální migraci. Dotyčná se však chystá zažalovat Salviniho za to, že ji označil za pirátku.

Minulý týden byla Racketeová propuštěna z domácího vězení, neboť soud rozhodl, že neporušila zákon, i když nedbala na zákaz úřadů a vplula do přístavu. Podle soudu totiž vykonávala svou povinnost chránit lidské životy.

„Můj život byl lehký, mohla jsem studovat na třech univerzitách, jsem bílá, Němka, narodila jsem se v bohaté zemi a se správným pasem. Mou povinností je jim (pozn. migrantům) pomoci,“ odůvodnila své počínání Racketeová.

Zdroj:  dailysabah.com