Pamatujete na ty dny, kdy v titulcích hlavních novin bývalo: „Somálští piráti se zmocnili rukojmí…,“ a různý další obsah podobný tomuto? Vida, vláda somálských pirátů se konečně už chýlí ke konci. Je vidět proaktivně střílející sekuriťáky pálící varovné výstřely, aby somálské piráty odradili. Na internetu se mezitím toto video začalo virálně šířit, kdy mnozí tvrdí, že to je akce ze skutečného života z akční série, která se stala trhákem kin od Toma Hankse založená na skutečném příběhu kapitána Phillipse.

Naše moře bývala dlouhou dobu riskantní a zkázonosná. Hrozba somálských pirátů na svém vrcholu bývala velkým problémem zemí celého světa, jelikož situace s rukojmími vyvolávaly napětí mezi zeměmi, jelikož země rukojmí od Somálska požadovaly jejich propuštění bez náhrady. Situace s rukojmími vždy přináší napětí a konflikty, jelikož když jsou v sázce životy, hýbe to se všemi.

Před nějakým časem se tak nějak ukázalo, že to video by asi mohlo být pravdivé. Avšak spory na síti se znovu rozhořeli poté, co se dělal teátr kolem toho, že jisté cizí námořnictvo zastřelilo dva somálské piráty. Piráti skonali 15. dubna v Adenském zálivu.

Avšak výskyt pirátských útoků je po celém světě na ústupu, kdy statistiky z hlášení Marine Executive hlásí, že soukromí ozbrojení strážci zabránili jen v roce 2016 11 útokům. Vzhledem k existenci takovýchto statistik je dost velká naděje, že ty situace s rukojmími a únosy nákladních lodí na moři budou v následujících letech ubývat.

Když se svět střetl s rostoucí hrozbou somálských pirátů poprvé, všichni panikařili. Nikdo neznal správné řešení problému pirátů, ale vypadá to, že teď o 3-4 roky později přišel svět s konkrétním řešením, a tím jsou soukromé bezpečnostní stráže. Ač to nemusí být nejlepší, tak to vypadá, že ty případy klasických přestřelek s palbou ve scénáři, k nimž v určitých počtech došlo, ukazují zlepšení. Což nás přivádí ke zlatému pravidlu:  Nepochybujte o důležitosti statistiky!