Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó přiznal, že se pokus o převrat ve Venezuele nepodařil a prohlásil, že schválí návrh USA na intervenci, bude-li učiněn. Řekl to v rozhovoru pro The Washington Post. (Foto: Wikimedia)

V úterý podnikla opozice pokus o státní převrat. Guaidó, který vyhlásil sebe protizákonně za prezidenta, a jeho stoupenci se sešli v Caracasu před vojenskou základnou Carlotta.

Předtím vyzval Guaidó venezuelský lid a armádu vyjít do ulic za účelem ukončení operace Svoboda, svržení legitimního prezidenta Nicoláse Madura. Vláda oznámila krach pokusu o státní převrat, Maduro nařídil vyšetřování úterních událostí.

V rozhovoru pro americký list Guaidó řekl, že počítal s tím, že vojáci začnou přecházet na stranu opozice, že prezident rezignuje, což se ale nestalo.

„Možná, proto, že nemáme dost vojáků, možná proto, že potřebujeme víc úředních osob režimu, jež jsou připraveny nás podpořit bránit ústavu,“ řekl lídr opozice.

Prezident Ruské Federace Vladimir Putin a prezident USA Donald Trump před pracovním setkáním lídrů ekonomik fóra Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC).

Na otázku, co podnikne v případě, že mu poradce prezidenta USA John Bolton navrhne americkou intervenci, Guaidó odpověděl, že je ochoten tento návrh zvážit a schválit. „Zhodnotíme ho (návrh – red.) a možná projednáme v parlamentu, abychom překonali tuto krizi. Bude-li třeba, pak ho schválíme,“ řekl Guaidó.

Boltona označil za „drahého přítele“, a poděkoval mu „za všechnu pomoc“ poskytnutou „spravedlivé věci.“

21. ledna začaly ve Venezuele masové protesty proti prezidentu Madurovi brzy po jeho složení přísahy. Řada západních států v čele s USA prohlásila, že uznává Guaida za prozatímního prezidenta.

Maduro zase označil předsedu parlamentu za americkou loutku. Rusko, Čína, Turecko a některé další země podpořily Madura jako legitimního prezidenta.