Sociální síť Facebook očekává pokutu od amerických regulačních úřadů kvůli skandálu spojenému s Cambridge Analytica ve výši 3 až 5 miliard dolarů, informovaly The Straits Times, citující zástupce společnosti Facebook. (Foto: Flickr)

"Očekáváme, že ztráty spojené s tímto budou okolo 3-5 miliard dolarů," citovalo vydání  zástupce společnosti.

Předtím sociální síť Facebook informovala o snížení svých zisků v prvním čtvrtletí roku 2019 o 51% ve srovnání se stejným obdobím loňského roku na 2,43 miliardy dolarů. Čisté tržby klesly méně – o 39% – na 3,3 miliardy dolarů.

Tento výsledek se shodoval s prognózou většiny amerických analytiků oslovených velkými americkými zpravodajskými agenturami.

Odborníci přisuzovali tuto redukci skandálu zahrnující britskou poradenskou společnost Cambridge Analytica, která nezákonně použila údaje 87 milionů lidí pro volební agitaci.

Před rokem, Facebook uznal, že data 87 milionů uživatelů sociálních sítí, především ve Spojených státech, byla ohrožena a omylem přenesena do této společnosti.

Podle mediálních zpráv, Cambridge Analytica, která používala technologie dolování dat pro rozvoj strategické komunikace během volebních kampaní na internetu ve prospěch Donalda Trumpa.

Na základě shromážděných údajů bez vědomí uživatelů výzkumníci zhodnotili politické preference voličů a ukázali jim reklamu, která přímo spadala do zóny jejich zájmů. Skandál vedl k tomu, že šéf Facebooku Mark Zuckenberg musel odpovídat na to, co se stalo, v Kongresu USA.

Následně řada ministerstev USA a Kongresu USA zahájily vyšetřování týkající se úniku uživatelských dat. Šetření bylo zahájeno zejména Federální obchodní komisí USA. 

Zdroj: pz.czstraitstimes.com