V USA bylo vůči dvěma studentům z Číny vzneseno obvinění z podvodu. Zpravodajský portál NPR uvedl, že studenti v servisních centrech vyměnili tisíce padělaných iPhonů za originály.

Yangyang Zhou a Quan Jiang, kteří studovali inženýrství ve městě Portland ve státě Oregon, odnesli do servisních center Apple v období od dubna roku 2017 až do března roku 2018 celkem 3069 padělaných telefonů.

Tato zařízení jim na různé adresy posílali příbuzní a přátelé z Číny. Studenti dávali telefony opravit pod smyšlenými jmény (jeden z nich použil dokonce pseudonym Vrtulník Apache). Žádali však i své známé, aby pro ně tuto činnost vykonali.

Přibližně v polovině případů byl padělaný telefon vyměněn za nový, originální mobil. Číňané pak tyto přístroje zasílali do své vlasti a se ziskem je prodávali.

Podle soudních spisů se jim tímto způsobem podařilo získat celkem 1493 nových telefonů, což společnosti Apple způsobilo škodu ve výši 896,8 tisíc amerických dolarů. Zbývajících 1576 stížností studentů na nefungující telefony bylo zamítnuto.

Toto schéma podvodu odhalila Služba celní a pohraniční kontroly USA. Celníci si studentů všimli poté, co jim za sebou na jedno jméno přišlo pět zásilek s padělanými telefony. V březnu roku 2018 byla v domě Jianga uskutečněna prohlídka, při níž bylo nalezeno přes 300 padělaných zařízení.

Ve své výpovědi oba studenti prohlásili, že nevěděli, že se jednalo o padělané telefony.

Proti Jiangovi bylo vzneseno obvinění z obchodování s padělky a z elektronického podvodu. Zhou je obviněn z poskytování lživých či mylných informací ve vývozním prohlášení.

Zdroj:  nytimes.com