Na pozadí Brexitu se ocitly další problémy Evropské unie na okraji, upozornil britský deník The Guardian. (Foto: Pixbay)

Evropské hospodářství mezitím neroste a stále se ozývá ozvěna krizí a problémů, které nebyly od samého počátku vyřešeny. Podle autora článku je třeba tyto otázky řešit, jinak může Evropská unie čelit zhroucení.

Čím blíže je poslední datum Brexitu, tím větší pozornost je věnována Velké Británii, napsal The Guardian. Současně se od zbytku Evropské unie dostává mnohem menšího pokrytí. Nicméně, podle autora článku, má Evropa mnoho problémů – a Brexit není z nich zdaleka nejvýznamnější.

Přičemž autor článku považuje „stárnutí“ ekonomického modelu za největší problém EU. V Evropě existuje spousta světových společností, ale žádná z nich nebyla založena za posledních 25 let.

To znamená, že EU nemůže předložit žádnou konkurenci firmám jako Google, Facebook, Amazon a umělou inteligenci. I Čína se v tomto směru rozvíjí rychleji, a proto se Čína stala hlavním terčem Donalda Trumpa v jeho celní válce.

Když se chystali právě zavést jednotnou evropskou měnu, výpočet spočíval v tom, že jednotný trh by se s ní vyvíjel rychleji, ale to se nestalo, jen se to zhoršilo, poznamenal autor. Poslední výpočty tak ukázaly, že eurozóna v prvních třech měsících vzrostla pouze o 0,2%. Aby se situace napravila, potřebuje Evropa zalátat díry, které se objevily ve společnost v době, kdy byla projektována, uvedl novinář.

Euroměna postrádá politický fundament, což se jasně projevilo během krize v letech 2008–2009. Spojené státy a Spojené království pak neprodleně přijaly nezbytná opatření a v eurozóně to trvalo mnohem déle. „Stejně jako každý konvoj se i eurozóna pohybovala rychlostí nejpomalejší lodi." V důsledku toho se tudíž také později vrátila k růstu a její banky zůstaly plné „špatných půjček“.

Evropské banky jsou stále slabé a zranitelné, a proto před dvěma týdny dvě největší německé banky Deutsche a Commerzbank vyhlásily, že jednají o fúzi. Italské banky jsou však v ještě nejistější pozici, protože Řím nemůže ovlivnit měnovou politiku Evropy.

V důsledku toho Itálie oznámila, že se bude jednat jako první ze všech evropských zemí o účasti v projektu čínské Nové hedvábné stezky. To ukazuje, nakolik Itálie potřebuje oživit své hospodářství jakýmikoli dostupnými prostředky.

Francouzský prezident Emmanuel Macron je přesvědčen, že ekonomické problémy Evropy lze vyřešit prostřednictvím užší integrace. Trvá na tom, aby EU měla svého vlastního ministra financí, který by odpovídal za daně a fiskální politiku.

V Německu se však tato myšlenka setkala s malým nadšením, protože chápe, že do chudších zemí budou proudit peníze německých daňových poplatníků.

Nicméně má Macronova myšlenka smysl, poznamenal autor. Evropská unie je podle něj polovičatý projekt, který postrádá politickou strukturu. Navíc, pokud ekonomika Evropy nezačne růst, může se začít hroutit. To se nestane okamžitě, ale během příští krize - ale ta nemusí to být daleko, předpovídá novinář The Guardianu.

Zdroj: pz.cztheguardian.com