Volební štáby prezidentského kandidáta Ukrajiny, současné hlavy státu Petro Porošenka budou falšovat volby spuštěním tzv. "kolotočů". (Foto: Flickr)

Uvedla to zpravodajská agentura UNIAN s odkazem na novinářské vyšetřování programu „Groši“.

„Podle novinářů vedou Porošenkovu kampaň po celé zemi dva štáby. V prvním štábu kampaně začínají sociálními anketami. Osoba nemá podezření, že by odpovídala na jednoduché otázky a dostávala se pod vliv agitátorů," uvedlo šetření. Otázky v dotaznících jsou strukturovány tak, aby identifikovaly občany, kteří jsou připraveni hlasovat pro Porošenka. Tento štáb veden prvním zástupcem vedoucího prezidentské administrativy Vitalijem Kovalčukem.

„Zónou jeho působení je 12 regionů. Spoléhá na administrativní zdroje," uvedli novináři a poznamenali, že druhé ústředí Porošenka pracuje na přímém nákupu. „Podle webu „Karusel 2019", plánuje pro Porošenka nakoupit 3 miliony hlasů, s výdaji 500 milionů dolarů," sdělili novináři. Tuto centrálu vedou politický stratég Dmitrij Kasjanov a poslanec Nejvyšší rady Sergej Berezenko.

„V hlavních městech za Porošenkovu tzv. „Síť "(technologie uplácení voličů) také odpovídají známé a odporné postavy, například v hlavním městě – podnikateli Vadim Stolar, kterého nazývájí“dozorčím“ celého stavebního byznysu v hlavním městě," uvedli novináři.

V únoru šéf ukrajinského ministerstva vnitra Ukrajiny Arsen Avakov řekl, že policie zkoumá informace o možných volebních „sítích". Podle něj existuje řada inscenací „v různé míře se týkající tří nebo čtyř kandidátů". Ukrajinská publikace Strana.ua oznámila, že provedla vlastní vyšetřování a učinila kompletní obraz rozsáhlého plánu úplného odkupu hlasů ve prospěch současného prezidenta.

 Vytvoření „Sítě", se odehrává v několika fázích, poznamenala Strana.ua. V první etapě Porošenkovi agitátoři provádí hromadné průzkumy veřejného mínění, identifikují potenciální příznivce prezidenta. Ve druhé etapě je ústředím navázán stálý kontakt s touto skupinou lidí. Telefonují si, vedou agitaci, navrhují lidem, aby se stali agitátory, a snaží se upevnit načrtnutý výběr ve prospěch Porošenka.

Ve třetí etapě začíná hlavní část plánu - přidělování materiální pomoci účastníkům „Sítě“. Regionální a místní úřady za tímto účelem schvalují speciální programy sociální pomoci, které zjednodušují kritéria pro přijímání finančních prostředků. Tyto prostředky budou vydávány účastníkům „Sítě" v předvečer voleb.

K tomu je třeba poznamenat, že Porošenkovi může ve volbách napomoci nejen skutečnost, že se voleb nezúčastní obyvatelstvo Donbasu (to je asi pět milionů potenciálních voličů), ale především fakt, že Ukrajina zakázala Ukrajincům, kteří jezdí do Ruska pracovat, možnost hlasovat v Rusku. Což je okolo dvou milionů občanů. Tento účelový tah odborníci kritizovali právě jako nahrávání a manipulaci ve prospěch Porošenka.

Zdroj: pz.czunian.net