Bývalý spolkový kancléř SRN Gerhard Schröder vyjádřil rozhořčení nad vyhrožováním ze strany USA, že sníží sdílení zpravodajských informací s Berlínem, pokud se čínské společnosti budou podílet na implementaci systémů mobilní komunikace páté generace (5G), a vyzval Evropu, aby prosazovala více nezávislou politiku, včetně takové politiky vůči Rusku a Číně. (Foto: Wikimedia)

Tento názor vyjádřil v úterý večer na fóru pořádaném novinami Handelsblatt. Schröderova slova uvádí agentura DPA.

 „To je drzé vydírání,” řekl Schröder, když komentoval hrozby z Washingtonu. Uvedl, že kdyby byl kancléř, usiloval by o to, aby „Evropa dosáhla relativní nezávislosti na americké zahraniční a hospodářské politice”.

 „Máme jiné zájmy i v tom, co se týče Ruska,“ zdůraznil Schröder. Ruská federace je podle jeho slov důležitým trhem pro Německo a je nutné udržovat blízké vztahy s Moskvou. „Nemůžeme se připojit k útokům na Rusko, jak od nás Američané očekávají,“ prohlásil bývalý kancléř.

V pondělí agentura DPA oznámila, že Spojené státy pohrozily Berlínu snížením výměny zpravodajských informací, pokud se čínské společnosti budou podílet na implementaci systémů mobilních komunikací páté generace. Ministerstvo hospodářství a energetiky Německa uvedlo, že rezort obdržel příslušný dopis od americké strany. Podle Wall Street Journal americký velvyslanec v Německu Richard Grenell varoval německé úřady, že pokud bude čínská společnost Huawei zapojena do implementace 5G, výměna informací mezi Spojenými státy a Německem nebude možná v dosavadním objemu.

Berlín se dříve rozhodl, že nebude odmítat zařízení Huawei při zavádění systémů mobilní komunikace páté generace, ale výrazně zpřísní standardy a bezpečnostní opatření.