Tvůrce internetu Tim Berners-Lee v sloupku věnovaném 30. výročí světové sítě uvedl jeho hlavní hrozby. Sloupek zveřejnila nezisková organizace World Wide Web Foundation. (Foto: Wikimeda)

Podle Bernerse-Lee se síť stala veřejnou plochou, knihovnou, kabinetem lékaře, obchodem, školou, design studiem, kanceláří, kinem a bankou atd. Ale pokročilé zneužívání internetu vyvolává pochybnosti, zda je internet v moci dobra.

Berners-Lee nevěří, že se internet v příštích 30 letech změní k lepšímu. Podle něj se negativním změnám lze vyhnout pomoci regulace globální sítě.

Mezi hlavními hrozby  Berners-Lee označil úmyslné útoky hackerů sponzorované státy, pronásledování na internetu, platformy podporující clickbate a šíření dezinformací, jakož i pokles v kultuře online komunikace. Tvůrce internetu uvedl, že je potřeba vytvořit zákony a systémy, které by tyto hrozby minimalizovaly.

„Nemůžete jen obviňovat jednu vládu, jednu sociální síť nebo lidskou duši. Zjednodušená komunikace může vyčerpat naší energii, když budeme zlehčovat symptomy těchto problémů místo toho, abychom se zaměřili na jejich prvotní příčiny. Abychom to udělali správně, musíme se sjednotit do globální webové komunity,“ uzavřel Berners-Lee.

Vyzval vlády, aby přizpůsobily zákony digitální éře, ale zároveň zaručily otevřenost internetu a ochranu práv a svobod občanů.