Americký prezident Donald Trump před středečním summitem ve Vietnamu, kde se koná schůzka s hlavou KLDR Kim Čong-unem, uvedl, že oba státníci chtějí dosáhnout úspěchu. Severní Korea podle něj má skvělý potenciál. (Foto: Wikimedia)

„Vietnam prosperuje jako málo zemí na světě. Severní Korea může taky, a to velmi rychle, pokud se vzdá jaderných zbraní," napsal Trump na svůj Twitter před středeční schůzkou.

„Potenciál je NEUVĚŘITELNÝ, skvělá příležitost, jako žádná jiná v dějinách, pro mého přítele Kim Čong-una. Velmi brzy to zjistíme. Velmi zajímavé!" napsal americký prezident a dodal: „Kim chce udělat něco opravdu velkého!"

Později během setkání dvou lídrů v Hanoji Kim Čong-un rovněž oznámil, že věří, že se jim podaří dosáhnout skvělých výsledků.

„Jsem si jist, že dosáhneme skvělých výsledků, které čekají všichni lidé," uvedl vůdce KLDR.

Summit v Hanoji je druhým setkáním Donalda Trumpa a Kim Čong-una. Před osmi měsíci v Singapuru proběhl první historický summit mezi hlavami obou států. Tehdy Trump uvedl, že se spolu s Kimem do sebe zamilovali a že vytvořili „velmi, velmi dobrý vztah".

Po skončení korejské války, která probíhala v letech 1950 až 1953, mezi oběma zeměmi nebyla stále podepsána mírová dohoda. Trump a Kim se na schůzce zavázali, že budou usilovat o denuklearizaci a trvalý mír na Korejském poloostrově.

Zdroj:  telegraph.co.uk