Do České republiky bylo z Polska dovezeno dalších 1 164 kilogramů hovězího masa, které také může být nakažené salmonelou, protože maso pochází ze stejné šarže a místa jako 700 kilogramů masa, které bylo do ČR dovezeno dříve a ve kterém testy odhalily tyto bakterie. (Foto: Wikimedia)

V pondělí o tom v České televizi informoval ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

O dodávce tohoto podezřelého masa informovali samotní polští veterináři přes systém rychlého varování RASFF, uvádí Semerád. Maso podle něj dorazilo do skladu společnosti Alda Foods, s. r. o.

„Krajská veterinární správa nyní zahájila šetření, abychom zjistili, kam všude to maso odešlo," oznámil.

Od čtvrtka v Česku platí zákaz na maso z Polska, které nesmí být uvedeno na trh před kontrolou v akreditované laboratoři na bakterie salmonel. Semerád však dodal, že tato nová zásilka do ČR dorazila ještě před platnosti mimořádných opatření.

Dříve Sputnik informoval, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno ve středních Čechách, obsahovalo salmonelu. Maso bylo objeveno ve skladech firmy Frost Logistics v Dolních Jirčanech. Distribuovalo se po celé České republice, kde se nacházely další sklady společnosti. Jedno místo je i na Slovensku.