Poslanci spolkového sněmu ještě neztratili naději na záchranu Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), uvádí nedělní vydání Frankfurter Allgemeine. Zástupci CDU a SPD nezávisle na sobě vystoupili s návrhem: Rusko musí umístit své nové rakety 9М729 dále na východ, za Uralem, tam, odkud nedosáhnou do Evropy. (Foto: Wikimedia)

Vedoucí představitelé vládních frakcí spolkového sněmu pro otázky zahraniční politiky chtějí svým novým návrhem odvrátit od Evropy nebezpečí dalších jaderných závodů ve zbrojení, uvádí nedělní vydání německých novin Frankfurter Allgemeine.

Roderich Kiesewetter z CDU a Rolf Mützenich z SPD se ještě nevzdali naděje na záchranu Smlouvy INF a vyzývají Rusko, aby umístilo své nové rakety s plochou dráhou letu 9М729 daleko na východě, aby se Evropa nacházela mimo jejich dosah, to znamená za Uralem. Oba politici vyslovili tento nápad nezávisle na sobě v rozhovoru s novináři Frankfurter Allgemeine.

Kvůli tomu, že dosah nových ruských raket tvoří podle hodnocení 2600 km, Moskva podle verze NATO porušuje zákaz raket středního doletu podle Smlouvy INF. Z tohoto důvodu v pátek USA oznámily, že odstupují od smlouvy a ta má být za 6 měsíců zrušena. V sobotu Rusko také informovalo o pozastavení svých povinností vyplývajících z této dohody.

Noviny vysvětlují, že návrh má pomoci zajistit potřebnou důvěru k zahájení nového jednání s Moskvou. Oba politici také hovořili o tom, že USA musí dát Rusku možnost zkontrolovat jejich rakety PVO, umístěné v Rumunsku.

Mützenich zvlášť zdůraznil, že kvůli stále silnějšímu protiraketovému štítu USA a NATO si Moskva není jista svou schopností provést odvetný vstřícný úder, píší německé noviny. Kiesewetter upozornil na to, že umístění ruských raket 9М729 musí probíhat v podmínkách „důsledné a stálé" kontroly. Protože rakety je možné „prakticky za noc" přemístit zpět, blíže k Evropě, po železnici nebo na nákladních autech, je třeba, aby „se v určitém smyslu u každé jednotlivé zbraně neustále nacházel pozorovatel", domnívá se německý poslanec.

Tento návrh je založen na pochopení, že Rusko se pravděpodobně nebude chtít vzdát svých nových raket kvůli konkurenci ze strany takových jaderných velmocí v Asii, jako je Čína či Severní Korea. Pokud budou rakety umístěny dostatečně daleko na Sibiři, Rusko může čelit tomuto nebezpečí a přitom nevyvolávat závody ve zbrojení v Evropě, píše Frankfurter Allgemeine. Podle novin Rusko dosud nepřipouštělo skutečně účinnou kontrolu.

Stanovisko CDU a SPD se však liší v hodnocení situace, v níž Moskva nebude souhlasit s takovými ústupky. SPD vylučuje možnost umístění v Evropě dalších pozemních raket středního doletu, zatímco křešťanští demokraté jsou ochotni uvažovat o takové možnosti. Umístění dalších zbraní nesmí být hlavním cílem NATO.

„Nemůžeme však vyloučit ani to," řekl Kiesewetter.

Jeho kolega ve frakci CDU Johann Wadephul varuje Německo před příliš samostatnou cestou: „Nelze dovolit rozkol západní aliance". To je hlavní lekce diskuzí 80. let o zvyšování zbrojení.

Oba politici tak odmítli vyjádření ministra zahraničních věcí Heiko Maase. Mützenich jako odborník SPD v otázkách zahraniční politiky prohlásil, že nevidí v Evropě žádné „raketové mezery". Připomněl loňské rozhodnutí Američanů znovu vybavovat ponorky okřídlenými raketami s jaderným pohonem. To stačí k tomu, aby byla zachována jaderná rovnováha v Evropě, je přesvědčen poslanec spolkového sněmu. V SPD však považují takové stanovisko za nesprávné, uvádí se v nedělním vydání Frankfurter Allgemeine.

Zdroj:  faz.net