Časopis Business Insider s odkazem na Národní úřad pro jadernou bezpečnost USA napsal o výrobě nové americké jaderné hlavice s nízkým výkonem W76-2. (Foto: U.S. Navy)

Američtí novináři se dozvěděli, že v americkém Texasu byla zahájena výroba nové jaderné hlavice W76-2, kterou, jak se uvádí, žádá administrativa nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podle informací byla nová hlavice vyvinuta na základě W76-1, která byla určena pro výzbroj amerických balistických raket na ponorkách Trident.

Business Insider píše, že W76-2 se má do výzbroje amerického vojenského námořnictva dostat do konce finančního roku 2019.

Zastánci nešíření jaderných zbraní a několik představitelů demokratické strany v americkém Kongresu vystupují proti výrobě této hlavice.

V minulém roce USA uvedly, že zahájily vývoj perspektivních jaderných zbraní s nízkým výkonem. V Pentagonu zdůrazňují, že vývoj hlavic na základě W76-1 nezpůsobí zvýšení jaderných zásob, což prý znamená, že USA plní závazky mezinárodních smluv o nešíření zbraní hromadného ničení.