Na internetu se objevily informace o tom, že Itálie povolila lodi německé nevládní organizace Sea Watch vplout do jejich výsostných vod. Stalo se tak kvůli špatnému počasí.

V současné době loď s migranty sice kotví na pobřeží, ale Itálie odmítá uprchlíky přimout. Informoval o tom portál eurozpravy.cz s odkazem na istalský list La Repubblica.

Loď, jež se plaví pod nizozemskou vlajkou, má na palubě celkem 47 migrantů, kteří byli zachráněni u břehů Libye. V současnosti kotví nedaleko sicilského města Syrakúsy. Itálie však tyto uprchlíky přijmout nehodlá a požaduje, aby si je převzalo právě Nizozemsko.

Dočasný pobyt lodi v Itáliiokomentovala i německá nevládní organizace, která pomáhá zachraňovat migranty ve Středozemním moři.

„Je to zatím jen kotviště v pobřežních vodách, žádný bezpečný přístav," cituje portál prohlášení, které bylo uvedeno na Twitteru.

K události se vyjádřil i vicepremiér Itálie, Luigi di Maio. Ten vyzval Nizozemsko, aby si migranty převzalo. Dodal, že je jeho země schopna migrantům zajistit lékařskou péči, ale že se jinak postoj Itálie nemění.

To, že pro další uprchlíky v zemi stále není místo, napsal na svém Facebooku i Matteo Salvini, vicepremiér italské vlády a ministr vnitra.

Itálie a Malta jsou evropské země, které leží od libyjských břehů nejblíže. Odmítají však přijímat migranty, které zachránily lodě nevládních organizací.

Portál uvádí, že loď Sea Watch 3 musela na začátku roku strávit na moři více než čtrnáct dnů. Žádná z členských zemí EU totiž nechtěla 32 migrantů na palubě přijmout. V konečném důsledku se o ně, stejně jako o migranty z dalších lodí, podělilo celkem 9 států.