Čínský přístroj na průzkum odvrácené strany Měsíce Čchang-e 4 dosáhl v neděli naplánované oběžné dráhy, z které má měkce sestoupit na povrch přirozené družice Země, uvádí se ve zprávě na oficiálním účtu čínského programu průzkumu Měsíce na sociální síti WeChat.

„30. prosince 2018 v 08:55 čínského času dosáhl přístroj Čchang-e 4 eliptické oběžné dráhy kolem Měsíce s parametry 15 km (výška peresilenia, nejvyšší bod oběžné dráhy vůči povrchu Měsíce) a 100 km (výška aposilenia, maximálně vzdálený bod oběžné dráhy přístroje), z které má vykonat přistání na povrchu," sdělili odborníci projektu.

Všechny systémy přístroje fungují normálně od okamžiku dosažení oběžné dráhy kolem Měsíce 12. prosince, odborníci z kontrolního střediska v Pekingu vykonali korekci dráhy a také testy spojení s retranslační družicí Queqiao, získali trojrozměrná zobrazení a také laserově určili distance. Nyní mají odborníci zvolit vhodný čas pro měkké přistání na povrchu.

Čchang-e 4 je přistávací přístroj, který se skládá ze stacionární lunární stanice a lunárního vozítka. Byl úspěšně vypuštěn 7. prosince z kosmodromu Si-čchang v jihozápadní provincii S'-čchuan a má přistát na Měsíci na začátku roku 2019.

Čínský program sondování Měsíce Čchang-e, nazvaný na počest mýtické bohyně Měsíce, má tři etapy: oblet kolem přirozené družice Země, přistání na Měsíci a návrat z Měsíce na Zem. První etapa již byla úspěšně ukončena. Teď probíhá druhá.

Přistání na odvrácené straně Měsíce znamená, že se Měsíc bude nacházet mezi Zemí a přístrojem, což znemožní přímé spojení mezi sondou a Zemí. Proto bude mít vysílání signálů na starosti retranslační družice Queqiao, která letos v červnu dosáhla bodu Lagrange L2 na odvrácené straně Měsíce, a stala se první družicí na světě, jež funguje na této oběžné gala dráze.

Čchang-e 4 je bezpilotní přístroj, což snižuje rizika, avšak pro techniky je pořád komplikované dávat povely během přiblížení sondy k odvrácené straně Měsíce, přistání s pomocí dálkového ovládání na stanoveném místě, a také zajištění vysílání zobrazení na Zem.

Zdroj:  scmp.com