Začátkem prosince připlula do přístavu v Oděse britská loď Echo, která má být odpovědí na „agresívní jednání“ Ruska na Černém moři, píše National Interest.

Loď Echo dorazila na Ukrajinu několik týdnů po události v Kerčském průlivu, během něhož tři ukrajinské vojenské lodě porušily hranici RF. Prováděly nebezpečné manévry a nepodřídily se zákonným požadavkům ruských úřadů. Proto byla celá lodní posádka zadržena, proti jejím členům bylo v Rusku zahájeno trestní stíhání za nezákonné překročení státní hranice.

Nicméně, jak uvádí NI, Echo je víceúčelová hydrografická loď, která může plnit pouze vědecké úkoly, zejména vytvářet a upřesňovat mapy mořského dna. Veškerou její výzbroj tvoří dvě 20mm děla a několik kulometů. Loď je tak vyzbrojena dokonce méně než ukrajinské čluny zadržené ruskými pohraničníky.

Britský ministr obrany Gavin Williamson prohlásil, že připlutí této lodě na Černé moře je varováním pro Rusko, a také uvádí, že Ukrajina „může počítat se spolehlivým partnerem ve Velké Británii". Nicméně schopnost této lodě bez těžkých zbraní čelit masivnímu útoku je málo pravděpodobná, zdůrazňuje NI.

National Interest dodává, že tento příklad není jediným případem „podpory" Ukrajiny. Nepoměr mezi politickou rozhodností Západu a rostoucí „ruskou hrozbou" často vede k „bublinám" místo skutečného předvedení síly.

Jako příklad uvádí NI let amerického vojenského výzvědného letadla OC-135 začátkem prosince nad Ukrajinou na žádost Kyjeva. V Pentagonu prohlásili, že tento let „má potvrdit věrnost USA Ukrajině a dalším partnerským zemím". Ve skutečnosti letadlo proletělo v hlubokém týlu Ukrajiny daleko od Donbasu i Krymu.

„Nad sporným územím nelétali. Domnívám se, že to byl zkušební let, který hezky nafoukli a přibarvili, aby ho veřejnost chápala jako ‚signál‘ pro Rusko," uvádí NI slova Steffana Watkinse, nezávislého experta a analytika vizuálních informací.

National Interest zdůrazňuje, že připlutí lodě Echo na Ukrajinu vypadá přibližně stejně tak „děsivě". Ministerstvo obrany Velké Británie však hodlá i nadále podporovat Ukrajinu a chce tam zaslat v roce 2019 své vojáky s cílem pomoci v přípravě ukrajinských vojsk.

Zdroj: snews.comnationalinterest.org