Německo i nadále trvá na navrácení kulturních hodnot přemístěných do Ruska po 2. světové válce. Píše o tom list Izvestija s odkazem na prohlášení velvyslanectví Německa v Moskvě. (Foto: Sputnik / Vsevolod Tarasevich)

Velvyslanectví zdůraznilo, že se kulturní objekty nemají používat jako odškodné za válečné ztráty, odvolává se na haagská pravidla vedení války z roku 1907.

Německo si přeje vrátit nálezy Heinricha Schliemanna a Eberswaldský poklad a také tisíce unikátních zlatých předmětů a ozdob z 9. století před naším letopočtem.

Velvyslanectví také připomnělo, že se v roce 2017 do Ruska vrátily čtyři kulturní objekty. Jde zejména o obrazy vyvezené v roce 1944 z Gatčinského paláce, píše list.

Zvláštní zástupce prezidenta RF pro mezinárodní kulturní spolupráci Michail Švydkoj zase prohlásil, že žádná výměna kulturních hodnot není možná, dokud nebude mezi státy navázán zdravý politický dialog.

Připomněl rovněž, že v Rusku platí zákon z roku 1998 O cennostech přemístěných do SSSR v důsledku 2. světové války, podle kterého je drtivá většina těchto uměleckých předmětů považována dnes za kulturní dědictví Ruska, a že se nedají vyvážet nebo předávat jiným zemím. Švydkoj dodal, že za války byly zničeny, vydrancovány a vyvezeny za hranice SSSR stovky tisíc kulturních objektů, kdežto vráceno pouze několik desítek.

Zdroj:  iz.ru