Očekává se, že čínská sonda Chang'e č. 5 se vrátí na Zemi s měsíčními vzorky v polovině tohoto měsíce. (Foto: CNSA)

Sonda byla vypuštěna 24. listopadu a asi po týdenním letu úspěšně přistála na blízké straně Měsíce. Mise provedla první bezpilotní setkání a zakotvení na oběžné dráze Měsíce.

Jakmile bude mise sondy dokončena, stane se součástí první bezpilotní mise na světě pro návrat vzorků z Měsíce za posledních čtyřicet let.

Kromě očekávané mise Chang'e č. 5 dosahují vesmírné programy po celém světě také nových úrovní.

Space X zahajuje upgradovanou nákladní loď Dragon

Raketa Space X Falcon 9 pro doplňovací misi na Mezinárodní vesmírnou stanici startuje z oblasti 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Mysu Canaveral na Floridě, 6. prosince 2020. Fotografie: AP

Společnost Space X v neděli spustila na Mezinárodní vesmírnou stanici novější a větší verzi své zásobovací lodi Dragon, což je poprvé, kdy má společnost na oběžné dráze dvě kapsle současně.

Dragon s vánočními dárky byl vypuštěn na raketě Falcon 9 společnosti Space X z Kennedyho vesmírného střediska. K vesmírné stanici by se měl dostat v pondělí, a připojí se tak k vesmírné lodi Dragon vypuštěné minulý měsíc, na jejíž palubě byli vyneseni čtyři astronauti.

S oficiálním programem komerčních posádek NASA, Space X očekává, že na vesmírné stanici bude vždy alespoň jedna kapsle Dragon.

Zásilka o hmotnosti 6.400 liber (2.900 kilogramů) obsahuje miliardy mikrobů a drcených vzorků asteroidů pro biologickou těžební studii, nový lékařský přístroj poskytující rychlé výsledky krevních testů astronautům ve vesmíru a soukromě vlastněná a provozovaná komora pro přesun experimentů o velikosti ledničky mimo orbitální laboratoř. Loď veze také čtyřicet myší pro studie kostí a očí, což jsou dvě oblasti, které trápí astronauty během dlouhých vesmírných pobytů.

Na oslavu Vánoc veze Dragon astronautům pečenou krůtu, brusinkovou omáčku, sušenky a další.

Toto je 21. dodávka Space X pro stanici pro NASA od roku 2012 a 68. úspěšné pomocné přistání Space X.

Blue Origin pošle první ženu na Měsíc

Soupeř Space X vesmírná společnost Blue Origin Jeffa Bezose si klade za cíl vyslat první ženu na měsíční povrch s motorem BE-7. Uvedl v pátek miliardář, když se NASA blíží rozhodnutí vybrat své první soukromě postavené přistávací jednotky na Měsíc schopné vyslat astronauty na Měsíc do roku 2024.

Motor BE-7, který Blue Origin vyvíjí již léta, dosáhl 1.245 sekund doby zkušebního zážehu a bude pohánět lunární přistávací modul společnosti National Team Human Landing System.

Japonská vesmírná kapsle veze zpět vzorky odebrané z asteroidu

Izolovaná kapsle nesoucí vzorky shromážděné ze vzdáleného asteroidu po vysazení japonskou vesmírnou sondou Hayabusa č. 2. Fotografie: CFP

Kapsle sondy japonských asteroidů Hayabusa2, která v neděli bezpečně přistála ve vzdáleném australském vnitrozemí, přinesla zpět to, co vědci doufají, že budou vzorky ze starověkého asteroidu Ryugu, které by mohly pomoci vysvětlit původ života.

Jedná se také o první vzorky podpovrchových asteroidů na světě vrácené na Zemi.

Kosmické lodi vypuštěné z japonského vesmírného střediska Tanegashima v roce 2014 trvalo čtyři roky, než dosáhla asteroidu Ryugu, odebrala vzorky a v listopadu 2019 se vrátila na Zemi.