Ruský prezident Vladimir Putin uspořádal na základě iniciativy z německé strany telefonický rozhovor s kancléřkou Angelou Merkelovou. S německou političkou projednal incident v Černém moři. Oznámila to tisková služba ruského prezidenta.

„Projednával se nebezpečný incident, k němuž došlo dne 25. listopadu v oblasti Azovského a Černého moře. Vladimir Putin zhodnotil provokativní jednání ukrajinské strany a hrubé porušení mezinárodního práva ukrajinskými válečnými loděmi, které záměrně ignorovaly pravidla mírové plavby v teritoriálních vodách RF," uvádí se ve zprávě.

Uvádí se, že bylo vyjádřeno také vážné znepokojení, a to v souvislosti s rozhodnutím Kyjeva uvést své ozbrojené síly do plné bojové pohotovosti a vyhlásit v zemi stanné právo. Kromě toho bylo zdůrazně
no, že ukrajinské vedení nese veškerou odpovědnost za vznik další konfliktní situace a s tím spojeného rizika.

„Vše bylo zřejmě učiněno s ohledem na předvolební kampaň na Ukrajině," píše se ve zprávě.

Mimo jiné Putin uvedl, že doufá, že Berlín bude mít určitý vliv na ukrajinské úřady, aby je odradil od dalších nepromyšlených kroků. Dále bylo oznámeno, že představitelé ruské pohraniční služby budou ochotni poskytnout další informace o tom, jak se již zmiňované události v oblasti Kerčského průlivu vyvíjely.

Reakce Trumpa

V pondělí americký prezident Donald Trump prohlásil, že se mu nelíbí, co se stalo mezi Ruskem a Ukrajinou. Americký prezident uvedl, že doufá v to, že může být daný incident urovnán.

„Nelíbilo se mi to… Budeme na tom pracovat, pracujeme na tom s Evropany," oznámil Trump novinářům, kteří ho poprosili, aby okomentoval incident v Černém moři. Rozhovor Trumpa s novináři, který se konal u Bílého domu, vysílala televizní stanice CNN.

Americký prezident uvedl, že doufá v to, že může být daný incident urovnán.

Zdroj: snews.com