Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že zavedl na celém území Ukrajiny od 10:00 moskevského času 28. listopadu válečný stav bez jeho potvrzení Nejvyšší radou Ukrajiny.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko prohlásil, že navrhne Nejvyšší radě zavést válečný stav na 30 dní, a ne na 60, aby nepoškodil volby.

Porošenko v pondělí podepsal rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny o zavedení válečného stavu na Ukrajině kvůli incidentu v Černém moři, což ještě více vyostřilo vztahy mezi Kyjevem a Moskvou. Válečný stav bude platný až po schválení Nejvyšší radou.

"Rada národní bezpečnosti a obrany mi dnes radila zavést válečný stav na 60 dní… Já budu parlamentu navrhovat zavést válečný stav na 30 dní," řekl Porošenko během proslovu, který přenášely ukrajinské kanály.

Podle jeho slov kratší čas válečného stavu se dělá proto, aby "válečný stav nepoškodil začátek volební kampaně".

"Jako prezident, jako nejvyšší velitel ozbrojených sil Ukrajiny, jsem vyplnil svoji ústavní povinnost a před několika hodinami jsem zavedl válečný stav na celém území Ukrajiny od 9 hodin 28. listopadu," řekl Porošenko během proslovu k národu, jehož translaci prováděly ukrajinské televizní kanály.