Oddíl kapitána Petra Vernikova ušel 25 kilometrů po syrských cestách, kde je každý metr plný smrtelného nebezpečí. Ženisté májí na svém kontu 43 zneškodněných min, z nichž 23 neutralizoval důstojník sám.

O příběhu oddílu Petra Vernikova v Palmýře a jejího okolí píše Krasnaja Zvězda.

Jak je známo, ruské vzdušné síly a syrská armáda musely dvakrát osvobozovat staré syrské město. Kapitán Vernikov se svou jednotkou pobýval v Palmýře na služební cestě na jaře 2016 a 2017.

Úkolem bylo vyčištění Palmýry od výbušnin a provést inženýrské průzkumy. Ženisté pečlivě zkoumali silnice, budovy a hospodářské pozemky.

Obyčejným lidem se zdá, že miny mohou být umístěny pouze pod povrchem nebo v trávě. Ve skutečnosti se mohou nacházet na nejvíce nečekaných místech. Například v na první pohled pevném asfaltovém povrchu. Teroristé potřebují pouze malý výmol, aby tam umístili výbušné zařízení.

Odborníci z oddílu Vernikova však nacházeli tyto pasti pouhým okem. Ženisté na to mají zvláštní znaky — změny v barvě vozovky, čerstvé stopy nasypané půdy nebo rozptyl kamenů.

Oddíl často vstupoval do čerstvě osvobozených osad. A tady bylo nutné dodržovat maximální péči a opatrnost. Podle Petra Vernikova ženisté pracují s nejvyšším nasazením.

Podle Vernikova se vojáci setkávali nejen s minami z učebnic, ale také se zcela nečekanými výbušnými zařízeními. Bojovníci je maskovali jako hračky, domácí potřeby a domácí spotřebiče.

Takové smrtící hádanky musel řešit oddíl Petra Vernikova ve 14 osadách. Všechny byly úspěšně zneškodněny.

Celkově ruští ženisté během tří let operace v Sýrii odminovali 6,5 tisíc hektarů území, 1,5 tisíc kilometrů silnic a 19 tisíc budov.

Zdroj:  edstar.ru