Ukázalo se, že obrovský meloun z města Cherson, kterým se nedávno chlubil ukrajinský ministr zahraničí, byl v roce 2013 vypěstován v USA. Na svém Facebooku to napsal ukrajinský novinář Vladislav Antonov.

Dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí zveřejnilo příspěvek na svém účtu na Facebooku, ke kterému byla přidána fotografie melounu o hmotnosti 119 kilogramů. Bylo řečeno, že rekordní meloun byl vypěstován v oblasti Cherson na Ukrajině.

„Největší meloun na světě. Takové vodní melouny se rodí v Chersonské oblasti," bylo napsáno u příspěvku.

Nicméně, jak se ukázalo, fotografie byla ukradena z jiného místa a samotný meloun byl vypěstován Billem Edwardsem v USA v roce 2013.

„Ukázalo se, že fotografie není z města Cherson, ale z USA, a dokonce byla pořízena v roce 2013… A vy tvrdíte, že Cherson má takovou úrodnou půdu," napsal Antonov. Také přiložil snímky z obrazovky stejné fotografie ze dne 30. prosince 2013. Navíc si všiml, že na čepce muže na fotografii byl nápis Giant Watermelon Growers (Obří pěstitelé melounu).

Po zveřejnění Antonovova příspěvku ukrajinské ministerstvo zahraničí odstranilo ze své stránky fotografii tohoto melounu.