Minulý týden si Česká republika připomínala srpnové události roku 1968. V souvislosti s tím se objevilo spousta názorů a pořádaly se vzpomínkové akce. K události se vyjádřil i Václav Klaus mladší, jehož názor byl publikoval na portálu novinky.cz.

Český politik souhlasí s tím, že historie by se měla připomínat a mělo by se o ní mluvit. Nicméně dodává, že ne všechny historické události bývají vždy připomínány, a navíc se k nim přistupuje separovaně. Některým věnuje televize 24 hodin denně a o jiných se takřka nemluví. Dodává, že mnohdy bývá také historie využívána i v současné politice, konkrétně při politických šarvátkách.

I přesto, že se Václav Klaus ml. narodil až v roce 1969, zavzpomínal na rok 1968, který má dodnes svůj význam v dějinách. Portál uvádí, že podle názoru Klause ml. prodloužil srpen 1968 standardní komunismus na daném území o dvacet let. Také dodává, že se v České republice (a ani ve světě) nejspíš nenajde nikdo, kdo by vojenskou invazi hájil nebo se jí zastával.

„Invaze vojsk Varšavské smlouvy (z dnešního pohledu vojsk Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Polska, Maďarska, Bulharska, Německa, Litvy, Lotyšska, Estonska, Gruzie, Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Arménie…) a následná okupace výrazně ovlivnily můj život, celé moje mládí. Tu každodenní práci tady ale pak dělali dvacet let naši domácí lidé. Cizí armáda byla zalezlá někde za Lysou nad Labem a moc se neukazovala, celých dvacet let," píše Klaus ml. na stránkách novinky.cz.

Politik poznamenal, že už se moc nezdůrazňuje část, kdy teror a brutální potlačení demonstrací občanů dělali čeští milicionáři a policejní jednotky. Dále dodává, že srpen 1968 se nenesl ve znamení boje národů, ale byla to zejména akce jedněch komunistů proti druhým. Podle jeho názoru znamenala srpnová invaze ve světovém kontextu definitivní zlom a úpadek klasického komunismu, cituje portál slova politika.

Václav Klaus ml. nenechal bez komentáře ani své dojmy z minulého týdne. Tvrdí, že šlo o jakousi snahu připsat činy Komunistické strany SSSR z roku 1968 současnému Rusku a jeho obyvatelům. Poznamenává, že tyto „Týdny česko-ruského nepřátelství" jsou mu nepříjemné.

„Klidně se vztekejte, ale Rusové jako národ byli největší obětí komunistické diktatury. Milióny mrtvých. Na rozdíl od České republiky mají komunisty v opozici, my ne," řekl Klaus ml. „Těch sedm hrdinů protestujících v srpnu 1968 na Rudém náměstí v den invaze byli taky Rusové," dodal závěrem.

V příspěvku tohoto českého politika se objevily i výroky vedoucích politických představitelů, jako byl Michail Gorbačov, Boris Jelcin či Vladimir Putin. Jelcin tehdy dodal, že vpád země odsuzuje jako agresi, útok na samostatný stát a vměšování se do jeho vnitřních záležitostí. Putin mimo jiné poznamenal, že Rusko sice nenese právní odpovědnost, ale mravní odpovědnost tam je.

Závěrem Václav Klaus ml. doplnil, že historie není vůbec jednoduchou záležitostí, ale i přesto by se nemělo mlčet. A to i v případě, že si každý z nás občas myslí trochu něco jiného.