Vědci z USA a Kanady zjistili, že vzácný atmosférický jev, který nazvali jeho amatérští objevitelé Steve, není polární září, i když se jí velmi podobá. Podstata tohoto úkazu není dosud známa. Oznámil to portál Science Alert.

Steve spatřili jako první nadšenci z organizace Alberta Aurora Chasers, kteří se věnují pozorování polární záře.

Objevili poměrně úzké pruhy zeleného a fialového záření, které se lišily ode všech známých druhů Aurora Borealis. Tento atmosférický jev se může rozprostírat na stovky nebo i tisíce kilometrů a šířka „pruhu" dosahuje 25 až 30 kilometrů.

Obyčejná polární záře vzniká vzájemným působením slunečního větru, který se skládá z nabitých částic (protonů a elektronů) s molekulami zemské atmosféry.

Avšak 28. března 2008, kdy byl jev zpozorován, orbitální družice, která patří Národní správě pro oceánické a atmosférické výzkumy (NOAA), nezaznamenala žádný proud nabitých částic. To znamená, že vznik Stevea zapříčiňují nějaké jiné mechanismy.

Vědci plánují ve výzkumech pokračovat a zjistit, jestli může tento úkaz vznikat kvůli proudům rychlých iontů a elektronů s vysokou energií v ionosféře.