Televize RT zveřejnila video z Doněcku, na kterém místní obyvatelka prosí pozorovatele OBSE zasáhnout do vojenského konfliktu. „Vždyť tu přeci pracujete, tak nám pomozte! Řekněte svému Američanovi, ať si vezme svého Porošenka k sobě," zvolala žena. Pracovník kývl, ale nic neodpověděl. „To není fér. Je nutné pomáhat a vy nic neděláte. A my chceme žít," rozčílila se žena.


V noci na 3. února bylo zahájeno masivní raketové ostřelování Doněcku. Zemřeli dva civilisté a 13 dalších bylo zraněno. Desítky domů byly poničeny včetně škol a školek. Do Kyjevského okresu města přijeli členové mise OBSE, aby zaznamenali následky ostřelování.

Na konci ledna došlo k eskalaci situace na Donbasu. Domobrana a ukrajinské ozbrojené síly se vzájemně obviňují z pokusů o útok a z intenzifikace ostřelování. Na Ministerstvu obrany Ukrajiny prohlásili, že „metr po metru, krok za krokem, se naši hoši heroicky posunuli vpřed". Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov toto prohlášení označil za potvrzení toho, že ukrajinská armáda provádí útočné operace, které ničí režim minských dohod.