Indie se připravuje na vyslání více než 460 těžkých bojových tanků k hranici s Pákistánem, čímž tam značně posiluje svoji tankovou sílu. Vedoucí činitel obrany potvrdil IHS Jane 360, že indická armáda plánuje nasazení nově objednaných tanků T-90MS podél západní a severní hranice Indie s Pákistánem.


Tyto kroky přichází měsíce poté, co Pákistán pohrozil Indii jaderným úderem, čímž vyvolávají spekulace, že tento krok je součástí indické neoficiální strategie ‚Studeného startu‘.

Tyto tanky byly v Rusku zkonstruovány konkrétně na vývoz a stály 2 miliardy $ a přidají se k asi 900 už existujícím tankům T-90S Bishma, které jsou v současnosti nasazeny v indických státech Radžastán a Pandžáb.

Tank T-90 je pro Indickou armádu hlavním bitevním tankem, který u jednotek nahrazuje starší varianty tanků T-72 a T-55.

Tyto nové tanky přijdou s novými tepelným viděním a rozdělí se k deseti novým regimentům. Rovněž se k nim podle India Today přidají „v Indii vyrobené“ prvky k integraci s Továrnou na těžká vozidla v Avadi u Chennai.

Tento nákup však ještě musí být podle Indian Defence News vyřízení Radou obranných akvizic vedenou indickým ministrem obrany Manoharem Parrikarem.

Analytici říkají, že významný nárůst tankových kapacit na této hranici by mohl naznačovat, že Indie se připravuje na aktivaci doktríny ‚Studeného startu‘, bude-li jí zapotřebí.

Tato vojenská doktrína byla vyvinuta pro případ konfliktu s Pákistánem a je to strategie, která povolá indické konvenční síly, aby provedly útoky před tím, než dojde buď mezinárodní intervenci, nebo před jaderným odvetným úderem z Pákistánu.




Loading...