Místní byli vyděšeni z nepokojů afrických migrantů, kteří vrhali předměty a řvali hrozby na procházející, neboť tak ve středu a ve čtvrtek v Turíně protestovali proti „rasistickým“ Italům. Masakr z Bataclan byl „pomstou vyloučených“, varoval jeden ze stovek většinou ilegálních migrantů, kteří vyšli do ulic na protest proti tomu, že jim italští daňoví poplatníci nezajistili „slušný život“.


„Nic v tomto městě nemáme,“ řekl muž z Kamerunu, naštvaný, že lidé v Itálii „nechápou, že jsme také takoví kluci jako ty, a rádi bychom slušný život.“

Ti řádící jsou z těch asi 1 500 ilegálních afrických squatterů, co se v Turíně usídlili v opuštěné Olympijské vesnici. Většinou jsou to muži ve dvacátých letech věku, a ač jich pár i pracuje na černém trhu práce, tak si mnozí stěžují, že nemají co dělat.

„Vy Taliáni, říkáte svým dětem, že jsme psi. Ať jsou potichu, protože nám dříve či později trpělivost dojde,“ varoval jeden. Další oslavoval masakr z Bataclanu, při němž bylo zavražděno 89 lidí, z nichž mnozí byli údajně mučeni, čemuž on chvalořečil jako „pomstě vyloučených“. „Jeden mrtvý z nás Afričanů, jeden mrtvý od vás,“ vykřikoval.

Problémy začaly ve středu večer, kdy se asi 300 obyvatel bývalého dějiště Olympiády vyhrnulo do ulic. Blokovali dopravu, vytrhávali dopravní značky, převraceli odpadkové kontejnery a vrhali kameny a lahve, přičemž na procházející řvali „rasisti“ a „parchanti“. „Taliáni jsou rasisti, ale policie kontroluje nás,“ demonstrovali migranti.

Ta bouře se uklidnila až po půlnoci, kdy dorazila policie, ale obchody musely mít zavřeno i následujícího dne, protože násilnosti vypukly zase, neboť migranti v nepokojích pokračovali.

Muž, který první o těch potížích informoval policii, vzpomíná: „Už jsme byli v posteli, když to vypuklo. Cloumali nám okenicemi a okny, a pak vyběhl hlouček řvoucích lidí. Měli jsme strach ne o nás dospělé, ale o děti.“

Místní jménem Umberto řekl, že teď uvažuje, že se odsud odstěhuje potom, co se tu tento týden dělo. „Do včerejška jsme byli tou situaci samé nezákonnosti v této oblasti jen znechuceni. Teď už jsme vyděšeni,“ řekl La Stampa.