Podle deníku The Local, v zájmu posílení obrany obnovuje Švédsko na jednom ze svých ostrovů pobřežní protilodní systém, vytvořený ještě za studené války. Švédsko, aby posílilo obranu na ostrově Gotland, obnoví pobřežní protilodní komplex studené války, uvedl Local. Pro tento účel bylo z muzeí dokonce staženo několik raket.


Komplex Kustrobotbatteri 90 byl jediným odpalovacím pozemním systémem, vyvinutým speciálně pro protilodní rakety RBS-15 firmy SAAB. Svého času švédské orgány plánovaly postavit čtyři takové pobřežní komplexy, ale jen jedna baterie byla uvedena do praktického provozu, a ta byla vyřazena v roce 2000.

Noviny připomínají, že střely RBS-15 se vypouštěly z nákladních automobilů Scania, z nichž některé se nyní vracejí do výzbroje přímo z muzeí.

„Analyzovali jsme, jestli můžeme vzít něco, z čeho by se dalo uskutečnit odpaly,“ řekl švédský kontraadmirál Thomas Engeval v rozhovoru pro místní noviny. „Stále jsme měli několik nákladních vozů. Vzali jsme komponenty z raketových člunů a válečných lodí, které byly vybaveny stejným raketovým systémem.

Přitom ještě v září švédský premiér Stefan Löfven popřel zprávy, že za rozhodnutím umístit armádu trvale na ostrově Gotland v Baltském moři je rostoucí vojenská hrozba z Ruska:

Podle analytika Swedish Defence Research Agency Mike Winnerstiga, rozhodnutí Stockholmu ukázalo, že země posiluje svoji obranyschopnost.

„Toto rozhodnutí národní charakter, ale po připojení Krymu a ruské invazi do Ukrajiny je také příspěvkem Švédska do mezinárodních obranných možností v Baltském moři,“ uvedl Winnerstig. „Jestli se zformuje skupina takových systémů na Gotlandu, je možné kontrolovat poměrně velkou plochu střední části Baltského moře."

Přičemž analytik doplnil, že podle jeho názoru, Švédsko mezi „primárními cíli" Ruska není.

„Nemyslím si, že je Švédsko hlavním cílem pro Rusko. Přesto bychom se měli zapojit do jakéhokoliv konfliktu v oblasti Baltského moře týkajícího se zemí EU,“ řekl Winnerstig.

Zdroj: pz.cz