„Spoustu vlivu tu mají lidé, kteří jsou ve skutečnosti daleko mocnější než naše vláda samotná“. Bývalý kongresman a libertariánská ikona Ron Paul vyslal v pátek zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi varování tvrzením, že neoconi a postavy stínové vlády se pokusí o infiltraci do jeho prezidentování a o jeho ovlivňování tak, aby mu zabránili úspěšně dosáhnout změny.


„Bohužel do blízkosti Trumpa se dostává několik neokonzervativců. A pokud od nich začne přijímat rady, tak si nemyslím, že by to bylo dobré znamení,“ řekl Paul opoře RT Peteru Lavellemu.

„Díváme se na prezidenta, díváme se, co řekl, a spatřujeme, co by mohl udělat, když se podíváme na jeho poradce,“ řekl Paul.

„Ale vezmeme-li to dost upřímně, tak existuje vnější zdroj, o kterém mluvíme jako o ‚hlubokém státu‘ či jako o ‚stínové vládě‘,“ varoval Paul.

„Je tu spousta vlivu lidí, kteří jsou ve skutečnosti daleko mocnější než naše vláda samotná, než náš prezident,“ řekl tento kongresman.

„Ano, Trump je chlap, který je velice svůj, daleko více než většina těch, co tam kdy před ním byli. Doufáme, že si bude moci nějakou nezávislost udržet a že půjde správným směrem. Mám ale strach, že spoustu věcí lze udělat tajně mimo kontrolu naší zjevné vláda a mimo zraky většiny občanů,“ hrozil Paul.

Paul se dotkl potenciální možnosti radikální změny americké zahraniční politiky tak, aby byla méně intervencionistická a jestřábí, což je cosi, co on sám už dávno prosazuje.

„Během této kampaně trochu mluvil i o držení se zpátky a o méně konfrontačním přístupu k Rusku a o podobných věcech,“ uvedl Paul.

„Kritizoval spolu s tím některé války na Středním východě. Věří, že bychom měli rychleji hnout s válkou proti ISIS a proti terorismu, aniž by projevil porozumění pro to, co terorismus způsobuje,“ dodal Paul.