Na konci června žilo v Německu 549.209 lidí. neúspěšných žadatelů o azyl. Tito neúspěšní žadatelé žijí v Německu již několik let. To je zřejmé z vyjádření spolkové vlády na dotaz Linke. Ale drtivá většina z nich má povolení k pobytu v souladu se zákonem. Politici z CSU a AfD a Svaz německých policistů to vidí  jako důkaz laxního přístupu k  vyhoštění.


Většina z přibližně 550 000 odmítnutých žadatelů o azyl , 406.065, žije už více než šest let v Německu. V devadesátých letech dostalo zamítavé stanovisko na 165 000 žadatelů o azyl.  Většina z nich pochází z Turecka, Kosova a Srbska. Téměř polovina z nich (46,6 procent) má nyní právo trvalého pobytu. Dalších 34,8 procent má dočasné povolení k pobytu. Tito lidé nebyli deportováni po neúspěšné žádosti o azyl z nějakého důvodu, ale jen na čas, a později dostanou povolení  k pobytu.

Pouze 18,6 procenta nesplňuje podmínky vůbec. Někteří z nich jsou tolerováni,  například z důvodu vážné nemoci nebo nedostatku dokladů, zůstávají v zemi, ale bez povolení k trvalému pobytu. Další skupinou jsou lidé, kteří nemají nárok na trvalý pobyt ve Spolkové republice,  ale to je jen relativně malá skupina.

 

Šéf berlínské AfD, Georg Pazderski, stále tvrdí, že více než půl milionu neúspěšných žadatelů o azyl žije v Německu "ilegálně" .

"Je to skandální a nejvíce alarmující, jak selhal náš stát. a žadatelé o azyl si dělají co chtějí, " je rozhořčen  Georg Pazderski.

Bývalý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich (CSU) si stěžoval v Bild-Zeitung: "Kdo umožňuje, aby stát tancoval jak žadatelé o azyl chtějí. To zničilo důvěru veřejnosti ve schopnost státu . "

„Existuje reálné nebezpečí z útoků, to se potřebuje změnit. Je třeba právní změny v zákonech, které brání systematicky deportaci,“ uvedl Rainer Wendt, šéf policejních odborů.

"To je špatná propaganda. Zde se tvoří takové klima, že  lidé budou deportováni, včetně těch co nemusí být deportováni, „ zdůraznil šéf  Pro-Asylum Günter Burkhardt.

Zdroj: wz.depz.cz