USA se dopouštějí hrubé chyby, když neprokázaně obviňují Rusko z hackerských útoků, uvedl režisér Oliver Stone v rozhovoru pro The Sunday Times. Podle něj po rozpadu Sovětského svazu není skutečnou hrozbou pro Ameriku Rusko, ale  zneužívání nesmírné  moci a agresivní zahraniční politika. Pokud Demokraté jsou přesvědčeni, že jde o ruské hackery, kteří způsobili úniky mailové pošty, měli by předložit přesvědčivé důkazy.


Podle Olivera Stona může za úniky mailové pošty stát i nespokojený zaměstnanec.

Ale pro americké vyšetřovatele je snazší jako pachatele označit  starého nepřítele z doby studené války – Rusko. A to navzdory skutečnosti, že nedávno byl zabit advokát Sean Lucas, který vyšetřoval podvody ve vedení Demokratické strany, připomíná Stone.

"Je to vážný problém. Může vést k válce. A když opět obviňujeme Rusko bez jakéhokoli důkazu, děláme hrubé chyby v naší politice. Nemůžeme budovat zahraniční politiku založenou na drbech," řekl americký režisér.

USA by měly přestat počítat státy jako je Čína a Rusko ke svým nepřátelům, místo toho by měly podepsat dohodu, která by znamenala konec kybernetické války.

"Spojené státy ztratily ze zřetele svůj hlavní cíl – obranu a naopak se chovají agresivně," říká režisér. Ve srovnání s USA, Rusko má slabou ekonomiku a malou populaci, tak "to je potom směšné dělat z něj nepřítele.  Po zhroucení Sovětského svazu ve vztazích mezi oběma zeměmi přišlo  období míru a prosperity, ale Amerika nutně potřebuje najít nepřítele,“ uzavírá režisér.

Zdroj: thetimes.co.ukpz.cz