Pořád ještě zuří bouře kolem víkendových komentářů Borise (bývalého londýnského starosty) kvůli jeho smělosti s jakou poukázal na to, že Evropská unie (EU) a projekt Evropského superstátu má ve skutečnosti lehký nádech nacismu. Vůbec nepřekvapuje, že centralizované vlády mívají často určité nepříjemné proponenty a při bližším pohledu uvidíme, že někteří z otců zakladatelů EU stojí za zamyšlení.


Jedním z původců EU a prvním presidentem Evropské komise byl Walter Hallstein. V roce 1929 nejmladší německý profesor práva a velký papaláš v nacistickém právním establishmentu, co byl člen Národně socialistické ligy učitelů, Národně socialistické asociace právníků, Národně socialistické organizace pro blaho lidu a Národně socialistické ligy německých vysokoškolských pedagogů.

Akademik a voják Třetí říše a zároveň otec zakladatel Evropského projektu Walter Hallstein

Sloužil rovněž jako dělostřelecký důstojní v Německé armádě, dokud nebyl v roce 1944 zajat. Říkal, že nikdy nevstoupil do Nacistické strany, takže by možná mezi všemi divnými členstvím toto mohl přeci jen postrádat. Každopádně byl ale určitě daleko úspěšnější v plnění vize sjednocené Evropy na druhý pokus.

Tím se ale nezatěžujte. Poslechněme si o EU něco dobrého pro prostý zdravý rozum:

„Silnější vnímání ekonomického společenství evropských národů se musí vypěstovat kolaborací ve všech sférách ekonomické politiky (měnové, úvěrové, výrobní, obchodní atd.). Ekonomická konsolidace evropských zemí by měla posílit jejich vyjednávací pozici v jednání s jinými ekonomickými skupinami světové ekonomiky.“

„Takováto jednotná Evropa se nepodvolí politickým a ekonomickým podmínkám diktovaným jí jakýmkoliv ne-evropským subjektem.“

Že by výňatek z politického dokumentu Evropské komise? Kdepak. To jsou poválečné plány Waltera Funka, Hitlerova ministra hospodářství a válečného zločince. Ten měl rovněž pár představ o měně:

„Cenová úroveň se bude muset upravit podle té německé.“

Vskutku vizionářské.

Ani nově nastoupivší muži nejsou tím, co vypadají. Komise EU popsala Konrada Adenauera, západoněmeckého kancléře z let 1949-63 jako „pragmatického demokrata a neúnavného sjednocovatele.“ A on určitě pragmatický byl.

Jedním z Adenaurových nejbližších poradců a ředitelem spolkového kancléřství, když Německo vstoupilo do Rady Evropy a do Evropského společenství uhlí a oceli, byl Hans Globke. Globkem byl vůdčí nacistický úředník, společník Adolfa Eichmanna a protižidovský aktivista. V roce 1963 dostal rozsudek na doživotí, ovšem u východoněmeckého soudu v nepřítomnosti.

I naši domácí fanatici chtěli superstát EU. Oswald Mosley, vůdce Britské unie fašistů, byl zaníceným zastánce evropského federálního státu s chráněnými ekonomickými zónami: „Nová myšlenka na Evropu národů.“

Sir Oswald Mosley, britský fašistický vůdce, který po Druhé světové válce vedl kampaň za jednotný evropský superstát