Pokud Rusko spojí do jednoho připravované pozemní raketové komplexy S-500 s jinými druhy zbraní – takovými, jako S-400, S-300VM4 a S-350, tak se vzdušný prostor Ruska stane prakticky nezranitelný pro letouny protivníků, píše americké vydání The National Interest. „Některé druhy těch nových systémů jsou natolik moderní, že mnozí američtí vojenští analytici se bojí, že dokonce taková neviditelná letadla, jako F-22, F-35 a B-2, se setkají s problémy při jejich překonávání," říká článek.


Vydání přitom poukazuje na to, že americké vojáky udivil ten fakt, že Rusko si po rozpadu Sovětského svazu dokázalo nejen zachovat bojové možnosti elementů protivzdušné obrany, ale i je zdokonalovat.

The National Interest říká, že nový komplex „zaujme nejvyšší vrstvu svisle rozestupné sjednocené protivzdušné obrany Ruska, dokáže bojovat s cíly ve výškách okolo 200 kilometrů". To umožní S-500 zasahovat balistické rakety protivníka na vzdálenost 640 kilometrů, píše autor článku.

Uprostřed dubna roku 2016 velitel vojsk Vzdušně-kosmické a protiraketové obrany generál-poručík Viktor Gumennyj řekl, že Vzdušně-kosmické síly Ruska „v nejbližší době" dostanou první kusy protivzdušného komplexu S-500. Komplex bude schopný odhalovat a současně útočit do 10 balistických nadzvukových cílů. Podle svých charakteristiky S-500 do značné míry předčí používaný komplex S-400 Triumf a jeho amerického konkurenta Patriot Advanced Capability-3.