Čtyři turečtí akademici jdou v pátek před soud za „teroristickou propagandu“, což je poslední ze série soudních přelíčení, na kterých se ukazují rostoucí restrikce proti svobodě slova za presidenta Recep Tayyip Erdogana. Na druhé straně města byli i žurnalisté obvinění z vyzrazení státních tajemství postaveni před soud ke třetímu slyšení v istanbulském špionážním procesu. Tito universitní učenci jsou ale stíhání za podepisování petice spolu s více než 1 000 kolegy a příznivci odsuzující vládní vojenské operace proti kurdským rebelům na jihovýchodě země. 


Očekává se, že protestní demonstrace před tímto přelíčením začne ve 2 h odpoledne místního času (11:00 GMT).

Petice, co naléhala na Ankaru, aby zastavili „své svévolné masakrování a deportace kurdských i jiných lidí v tomto regionu,“ presidenta Recept Tayyip Erdogna rozzuřila, když řekl, že ti profesůrci padli do „žumpy svinské zrady“.

Tato čtveřice je obviněna ze zapojení do „teroristické propagandy“ a z „podněcování nenávisti a zášti“ za to, že nejenže podepsali výzvu, nýbrž ještě 10. března pronášeli prohlášení ve stejném duchu den před tím, než byla tato petice publikovaná.

Budou-li usvědčeni, tak Esra Mungan Gursoy, Meral Camci, Kivanc Ersoy a Muzaffer Kaya mohou dostat až sedm a půl roku za mřížemi, uvádí Akademici za mír (BAK), tj. ta organizace za sporným prohlášením.