Úřady Saúdské Arábie pohrozily administrativě prezidenta USA Baracka Obamy, že vyprodají aktiva království v USA v částce kolem 750 miliard USD, když schválí Kongres návrh zákona, který umožní povolat saúdskou vládu k soudu za podíl na teroristických atentátech z 11. září, píše The New York Times. Jak tvrdí list, ministr zahraničí Saúdské Arábie Ádil Džubajr o tom varoval v průběhu své návštěvy Washingtonu letos v březnu a zdůraznil, že Saúdská Arábie bude muset prodat cenné papíry a jiná aktiva v částce až 750 miliard USD v případě, když vznikne hrozba jejich zablokování americkými soudy.

Podle informace NYT jednala Obamova administrativa s kongresmany a pokusila se je přesvědčit o nutnosti zamítnout návrh zákona, protože může mít pro zemi diplomatické a ekonomické následky.

Bývalý senátor Bob Graham, který se zúčastnil vyšetřování tragedie, dříve oznámil, že Obama učiní v průběhu 60 dnů rozhodnutí o zveřejnění utajené části dokumentů týkajících se vyšetřování teroristických činů z 11. září v New Yorku.

Podle tvrzení NYT, 28 stránek z materiálů vyšetřování, o něž je řeč, mohou poukazovat na podíl Saúdské Arábie na atentátu.