Ministerstvo zahraničí USA nedokázalo vysvětlit, proč po dvou letech v Nizozemsku neexistují žádné údaje Spojených států ohledně sestřelení MH 17 nad Doněckem. Ruská média obrací pozornost na na to, že Nizozemci nemají stále americké údaje o pádu malajského Boeingu letu MH 17 nad Ukrajinou. Během denní briefingu mluvčí ministerstva zahraničí USA Mark Toner řekl, že neví přesně, jaká je spolupráce mezi Spojenými státy a nizozemskými vyšetřovateli, kteří pracují na určení příčiny katastrofy MH 17 na východní Ukrajině.


Korespondentka ruské stanice RT Gayane Chichakyanová položila otázku, proč dva roky po tragédii Nizozemci prohlašují, že nemají žádné přesné údaje o startu rakety, která mohla pravděpodobně sestřelit malajský Boeing v Donbasu v červenci 2014. Americký ministr zahraničí John Kerry přitom bezprostředně po katastrofě tvrdil, že USA mají k dispozici patřičné informace.

Novinářka připomněla slova Kerryho, že Spojené státy údajně zaznamenaly času startu rakety, které sestřelilo letadlo 17. července 2014. „Známe trajektorii, víme, odkud to bylo provedeno, víme čas. A to je přesně ten čas, kdy letadlo zmizelo z radaru," řekl tehdy Kerry.

Nicméně, poslanci a členové vyšetřovací komise ohledně incidentu sdělili, že žádný důkaz neviděli, a to navzdory prohlášení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, že důkazy jsou nezvratné.   

V Nizozemsku dosud tvrdí, že nemají radarová data. Toner řekl, že neví, zda orgány Spojených států obdržely žádost z Nizozemska o tyto informace, ani na jaké úrovni existuje spolupráce. Slíbil však objasnit podrobnosti. Na ty se ale čeká již dva roky.

Zdroj: rt.compz.cz

[quote align="center" color="#999999"]