Prohlášení z neveřejného zasedání nizozemského parlamentu, které ruská média označila za "senzační", nicméně zůstalo západními médii nepovšimnuté. Holandský poslanec Pieter Omtzigt napsal ve svém účtu na Twitteru, že sestřelitt Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines mohla jen Ukrajina.  …


Tyto závěry vyjádřil na konci uzavřeného slyšení v parlamentu v Nizozemsku již před 3 týdny.

Politik publikoval tyto informace na svém mikroblogu 22. ledna, ale nikdo si jich nevšiml, a ani nebyly mediálně rozšířeny. Pak na tyto informace upozornil ukrajinský politolog, ředitel Centra pro euroasijských studií, Vladimír Kornilov, oznámila agentura IA Regnum.

Kromě vyjádření holandského poslance Kornilov rovněž upozorňuje na skutečnost, že nizozemské noviny a na webové stránky, které publikovaly stránky z oficiální zprávy o pádu MH17, chybí většina stránek. „Jaký druh informací byl na těchto stránkách, a proč se je vyšetřovatelé bojí zveřejnit, není dosud jasné," píše agentura.

Dne 9. února ruská Rosaviacia oznámila, že je připravena zveřejnit radarové údaje získané při havárii  Boeingu 17. července 2014 na žádost příbuzných zabitých při havárii.

Zástupce vedoucího Rosaviacie Oleg Storčevoj požádal nizozemské úřady s návrhem zveřejnit  informace dodané ruskou stranou, které jsou stále v režimu utajení. „Oficiálně prohlašujeme, že Rusko v srpnu 2014, tedy bezprostředně po tragédii, předalo Radě nizozemské bezpečnosti  veškeré dostupné údaje z primárního radaru, sledující let MH 17,"  řekl.

Zdroj: pz.cz, mk.ru

[quote align="center" color="#999999"]