Tzv. „kanalizační“ olej, populární přísada pouliční kuchyně v Číně, se opět dostal do veřejné pozornosti. I přes existující zákaz na jeho výrobu a prodej v Číně, jeho produkce neustále roste z důvodu značného zisku z prodeje. Jak je známo, během vaření Číňané používají velké množství oleje. Dobrý a kvalitní olej si nemůže dovolit (nebo nechce) každý provoz veřejného stravování, proto si někteří podnikavci, s cílem snížit náklady, pořizují takzvaný «地沟 油», což v překladu znamená: „olej z odvodňovacího kanálu“. Tento název docela dobře vystihuje podstatu jeho produkce, je vyráběn z kuchyňských odpadků sebraných z kanalizace, na smetištích, ze popelnic a podobných místech.

Jak jsme zmínili, oficiální produkce kanalizačního oleje je v Čína zakázána a provozu na vyšší úrovni se vyhýbají jeho použití, ale kvůli nižší ceně se nadále těší velké oblibě. Pracovníci rádia „ Svobodná Asie natočili videozáznam, zobrazující celý proces výroby produktu, který jim předvedl manželský pár ze Šenzenu živící se tímto byznysem.

Producenti oleje řekli korespondentovi, že jsou v tomto oboru již deset let. Podnikání jde dobře, protože si už postavili dům v rodné vesnici a i nový automobil. Přitom žena vzpomněla, že jsou s mužem v tomto oboru jen „malé rybky“ a nikdy se nemohou srovnávat s pohádkovými zisky „velkých společností“, které se zabývají výrobou a další realizací kanalizačního oleje.

Mimochodem, před nějakou dobou se čínské policii podařilo zatknout členy jedné velké skupiny výrobců kanalizačního oleje, ve které bylo přes sto lidí. Vyrobený olej se dodával do různých míst země. Za dobu své činnosti skupina prodala olej v hodnotě 1,6 milionu dolarů a ještě 3200 tun hotového oleje bylo zabaveno státními orgány.

Podle oficiálních údajů se ročně v Číně vyprodukuje asi 3 miliony tun kanalizačního oleje, což představuje 10% z celkové produkce rostlinného oleje v zemi. Neoficiální čísla jsou ale mnohem vyšší.