Přední rakouská banka Erste Bank (majitelka České spořitelny) zavřela účet rakouských Identistů – rostoucího lidového hnutí odporujícího masové migraci – uvádí tiskové prohlášení této skupiny aktivistů. Identisté podle tohoto tiskového prohlášení tvrdili, že slyšeli fámy o nátlaku vlády na banku, aby jim jejich účet zrušila. Poznamenali, že tato banka jim neposkytla platný důvod pro uzavření jejich konta, a v minulosti nedošlo k žádným problémům mezi bankou a touto skupinou.


Tato skupina se rovněž zmínila, že ta banka vede konkrétní kampaň nabídek účtů bez poplatků pro migranty a žadatele o azyl, zatímco běžní Rakušané platí tučné poplatky.

Na webové stránce Erste Bank rozvádí příspěvek z loňského 8. září podrobnosti bez-poplatných účtů pro žadatele o azyl. Tyto účty požadují pouze doklad o azylu a president Asociace rakouských spořitelen to považuje za „první integrační krok k tomu, aby se stali součástí společnosti.“

Mluvčí rakouského hnutí Identistů Alexandr Markovics řekl Breitbart News, že banka „ten účet zavřela z politických důvodů,“ a že jim v dopise sdělili, že oficiálním důvodem je porušení obecných a závěrečných ustanovení pro tento účet. Když byla banka žádána, o která obecná a závěrečná ustanovení konkrétně šlo, tak žádnou odpověď neobdrželi. Banku obvinil z „pozitivní diskriminace“ vůči migrantům a vyjádřil nelibost nad těmito dvojími standardy.

Markovicz k tomu dodal, že banka jim dala dvouměsíční lhůtu na převod peněz do nové banky. S účtem nelze dělat žádné úkony, dokud k tomuto převodu nedojde.

Identisté jsou převážně mladé hnutí aktivní v několika evropských zemích, které rozhodně podporuje tradiční kulturu a hodnoty, přičemž odporuje masové imigraci.

[quote align="center" color="#999999"]