Z přepisů telefonních hovorů bývalého premiéra Tonyho Blaira a libyjského vůdce Muammara Kaddáfího vyplývá, že šéf britské vlády požádal libyjského vůdce, aby dobrovolně odešel z funkce, ten upozornil, že jeho odchod nebude dobrý pro Libyi ani pro Evropu. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí varoval v roce 2011 britské úřady, že v případě jeho odchodu, zmocní se Libye teroristé, kteří zamíří do evropských zemí. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných britským ministerstvem zahraničí píše se v článku The Guardian, informaci přinesl ruský web AIF.


"Oni (džihádisté) chtějí převzít kontrolu nad celým Středozemím a pak zaútočí na Evropu. Libyjci zemřou, postižené budou země Středomoří, Evropy a celého světa. Tyto ozbrojené skupiny využijí nastalé situace v Libyi jako omluvu pro své činy, "řekl Muammar Kaddáfí.

Britský parlamentní výbor pro zahraniční věci hodlá provést vyšetřování a zjistit, jestli existuje nějaké porušení povinností vlády Spojeného království, jestli nezanedbala předpovědi libyjského vůdce.

Po vypuknutí povstání v únoru roku 2011 a následném bombardování Libye aliancí NATO v březnu roku 2011 se oblast pod kontrolou Kaddáfího zmenšila, načež začal zpět ztracené území dobývat. Během července a srpna 2011 se však situace opět obrátila a 23. srpna 2011 povstalci dobyli Kaddáfího sídlo Báb al-Azízíju, aniž by nalezli samotného diktátora. Byl stíhán Mezinárodním trestním soudem kvůli obviněním ze spáchání zločinů proti lidskosti. 20. října 2011 byl dopaden skupinou povstalců, lynčován a poté zastřelen.

Zdroj: guardian.co.ukpz.cz

[quote align="center" color="#999999"]