V letošním roce byl na tiskovou konferenci akreditován rekordní počet novinářů – téměř 1 400. Velká tisková konference ruského prezidenta Vladimira Putina trvala v tomto roce 3 hodiny 10 minut, za tuto dobu odpověděl na 47 otázek. Svou otázku položilo celkem 32 novinářů, 27 z ruských médií a 5 ze zahraničních. 


Putin o vztazích s Tureckem: Ankara se sestřelením Su-24 dopustila nepřátelského činu a potom začala hledat ochranu v NATO.

„Rusko bylo připraveno spolupracovat s Tureckem v otázkách pro ně významných", řekl Putin. „Nyní pár slov k tomu konfliktu, který vznikl. Máme za to, že akce tureckého vedení vůči našemu letadlu, které sestřelili, to je výslovně nepřátelský čin. Bylo sestřeleno naše letadlo, zahynuli lidé. Co nás ale obzvlášť pobouřilo, je to, že kdyby to byl nešťastný případ, jak nám potom tvrdili, a turecké vedení údajně dokonce nevědělo, že to bylo ruské letadlo, co je pak zvykem v podobných případech? Zahynuli přece lidé! Okamžitě se zvedne sluchátko a všechno si jeden druhému vyříkají. Místo toho se ale okamžitě rozběhli do Bruselu: potřebujeme pomoc, ubližují nám! Kdo vám ubližuje? Něco jsme tam někomu udělali? Kdepak! Začali hledat ochranu v NATO, copak to ale NATO potřebuje? Vyšlo najevo, že vlastně ani ne", řekl Putin.

Putin o možné třetí straně konfliktu s Tureckem: Nevím.

„Zeptal jste se, jestli tam je nějaká třetí strana. Pochopil jsem vaši narážku. Tohle nevíme. Ale když někdo z tureckého vedení rozhodl někam líznout Američany, pak nevím, jestli se zachovali správně. Nevím, jestli to Američané potřebují", řekl Putin na každoroční velké tiskové konferenci.

Putin: Na Blízkém Východě probíhá pašování ropy v obrovském měřítku.

„Zahájili jsme údery na konvoje (kontrabandní ropy). Dnes vidíme, že se rozdělují, že na noční doby jedou po 5, 6, 10, 15 vozů. Ale jiný proud začal jít do Iráku, přes Irák, přes Irácký Kurdistán. V jednom místě, požádám ministerstvo obrany, aby to ukázali, objevili 11 tisíc cisternových vozů najednou. Je to prostě hrůza", řekl Putin na každoroční tiskové konferenci.

„Připouštím, že Ankara rozhodla ukázat USA a EU, že Turkové jsou „svoji islamisté“, řekl Putin.

„Připouštím, že turecké vedení se rozhodlo ukázat jak Američanům, tak i Evropanům: Ano, islamizujeme svou zem, jsme ale takoví moderní islamisté, civilizovaní. Říkal přece kdysi Reagan (40. americký prezident) o Somozovi (nikaragujský diktátor):"Ano, Somoza je samozřejmě mizera, je to ale náš mizera! My jsme sice islamisté, jsme ale vaši islamisté", řekl Putin. „S nynějším tureckým vedením se nám téměř nedaří dohodnout", dodal Putin.

Putin: Nikdy jsme netvrdili, že na Ukrajině nejsou lidé, kteří řeší vojenské otázky, to ale neznamená, že jsou tam ruská regulární vojska.

„Nikdy jsme neříkali, že tam nejsou lidi, kteří se věnují řešení určitých otázek, včetně ve vojenské sféře, avšak to neznamená, že tam jsou přítomné pravidelné ruské jednotky. Jistě chápete ten rozdíl," prohlásil Putin na každoroční tiskové konferenci.

Putin pokládá za plivnutí do tváře ukrajinskému lidu jmenování Saakašviliho gubernátorem Oděské oblasti.

„Podle mne je to takové plivnutí do tváře ukrajinskému lidu. Nestačí, že dovolili, aby Ukrajinu řídili zvenčí, dokonce tam ještě delegovali i takové politické, s prominutím, činitele", prohlásil Putin na velké každoroční tiskové konferenci ve čtvrtek.

„Podle mne zřejmě nedostal Saakašvili pracovní vízum do USA. A tak ho poslali na Ukrajinu, aby tam chvilku komandoval. A tak tam pilně pracuje ", dodal Putin.

Putin o projektu Jižní proud: Chtěli jsme tak pomoci Bulharsku, to ale odmítlo.

„Udivuje mě postoj bulharského vedení, které z nepochopitelných důvodů ignorovalo své národní zájmy. Do samotného projektu stavby mely být investovány 3 miliardy: a to znamenalo pracovní místa, platy, příjmy na všech úrovních rozpočtu… No, ale když ne, tak ne. Vymysleli jsme tenhle projekt proto, abychom podpořili Bulharsko, když to ale nechtějí, co se dá dělat", řekl Putin.

Zdroj:  sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]