Každá globální válka začíná jiskrou, napsal americký časopis National Interest. Uvedl seznam pěti potenciálních míst „vznícení, na které má být upozorněn svět. Prvním je podle časopisu syrský konflikt. Šíření Islámského státu (IS) vzbuzuje znepokojení většiny předních světových mocností včetně Francie, Ruska a USA. Ale dokonce po vzniku koalice sdružující tyto státy mohou mezi spojenci vzniknout třenice kvůli různým názorům na budoucnost Sýrie. A aktivní bojové akce mezi vnějšími sílami v Sýrii hrozí přilákat Turecko, Írán a Saúdskou Arábii a také rozšířit se na další části zeměkoule.


Ještě jedním takovým ohniskem jsou rozpory mezi Indií a Pákistánem: nehledě na to, že existují mnoho let, mohou se kdykoli vyhrotit. Podniknou-li radikální skupiny placené Pákistánem něco jako teroristické útoky v Bombaji, může Indii dojít trpělivost. A utrpí-li Pákistán vážnou porážku, může se mu nasazení taktických jaderných zbraní zdát jediným východiskem. Dál se do konfliktu mohou zapojit USA, jež se v poslední době stále víc sbližují s Indií, a také Čína, rozhodne-li, že se má zastat Pákistánu.

Na třetí místo dal NI situaci ve Východočínském moři, kde poslední dva roky vedou Čína a Japonsko nebezpečnou hru kolem souostroví Senkaku. Obě země činí nárok na ostrovy a každá rozmístila v jejich blízkosti své ozbrojené síly. Vypukne-li mezi Čínou a Japonskem konflikt, bude pro USA, jež mají s Japonskem smlouvu o vzájemné obraně, obtížné vyhnout se zásahu, kdežto Čína se vynasnaží jednat první a zaútočí na americké vojenské objekty v tomto regionu.

Obavy vzbuzuje rovněž situace v Jihočínském moři kvůli nebezpečné konfrontaci USA s čínskými námořními a vzdušnými jednotkami. Ztráta sebeovládání jedné strany může mít hrozné následky. Americko-čínská válka by byla sama o sobě katastrofou, ale zapojit se do ní mohou také Japonsko a Indie.

A nakonec posledním bodem článku je, podle autora, vývoj událostí na Ukrajině, který závisí v mnohém na tom, nakolik je NATO ochotna zasáhnout do situace v této zemi. Bude-li Rusko přesvědčeno o intervenci NATO, může podniknout opatření, aby předběhlo mobilizaci aliance. A každý útok nebo vážná hrozba útoku na jednu ze zemí NATO může být důvodem pro alianci, aby zahájila válečné akce.

National Interest píše, že si státy neuvědomují veškeré nebezpečí hrátek na válku. Vůdci nejmocnějších zemí světa mají zachovat bdělost a odvrátit eskalaci krize, uzavřel autor svůj článek.

Zdroj: sputniknews.com